Microsoft, eski OpenAI CEO’su Sam Altman ve kurucu ortağı Greg Brockman’ı bünyesine katıyor. Altman, yönetim kurulunun “Artık OpenAI’ye liderlik etme becerisine güveninin kalmadığını” belirtmesinin ardından Cuma günü OpenAI’den ayrılmıştı. Ancak hafta sonu süren görüşmelerin ardından, Microsoft CEO’su Satya Nadella, hem Sam Altman’ın hem de Greg Brockman’ın Microsoft’un yeni gelişmiş yapay zeka araştırma ekibine liderlik etmek üzere katılacaklarını duyurdu.

Nadella, “Sam Altman ve Greg Brockman’ın, meslektaşlarıyla birlikte yeni bir gelişmiş yapay zeka araştırma ekibine liderlik etmek üzere Microsoft’a katılacakları haberini paylaşmaktan büyük heyecan duyuyoruz” dedi. “Onlara başarmaları için gereken kaynakları sağlamak üzere hızla hareket etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Altman Microsoft'a katılacağını onayladı

Altman Microsoft’a katılacağını onayladı

Altman, Microsoft’a katılacağını doğrulayarak, Nadella’nın Microsoft’taki rolünü nasıl değerlendirdiğine dair ipuçları verdi. Altman, bir gönderide Nadella’nın kuruculara ve yenilikçilere bağımsız kimlikler ve kültürler oluşturmaları için alan tanıma konusundaki deneyimlerinden bahsederek, Microsoft’taki yeni görevi için heyecanlı olduğunu ifade etti.

Brockman, Microsoft’un yeni gelişmiş yapay zeka araştırma ekibinin OpenAI’nin önemli yeteneklerini içereceğini belirtti. OpenAI araştırma direktörü Jakub Pachocki, liderlik pozisyonu için Microsoft’a katılacak ve Brockman’a göre diğer OpenAI çalışanları Szymon Sidor ve Aleksander Madry de liderlik pozisyonlarında yer alacaklar. OpenAI çalışanları, “OpenAI, çalışanları olmadan hiçbir şeydir” diyerek daha fazla istifanın sinyalini verdi. Emmet Shear, geçici CEO olarak atandı ve görevi, Cuma günkü olayların ardından geçici OpenAI CEO’su olarak atanmış olan Mira Murati’den devralacak.

Altman’ın OpenAI CEO’su olarak geri dönmek için pazarlık yaptığı ancak yönetim kurulunun bu talebe olumsuz yanıt verdiği bildiriliyor. Son zamanlarda Altman’ın özel bir girişimle Nvidia’ya rakip yapay zeka tensör işleme birimi (TPU) çipleri üretmeye yönelik bir teklif sunduğu da ifade ediliyor. Bu projenin kod adı “Tigris” olarak biliniyor ve bir dizi önde gelen girişim firmasının ilgisini çektiği ve hatta Microsoft’tan da ilgi gördüğü belirtiliyor.

Microsoft yeni bir yapay zeka ekibi oluşturdu

Microsoft, şimdi Altman ve Brockman’ın liderlik edeceği yeni bir gelişmiş yapay zeka araştırma ekibi oluşturdu. Bu hamle, Microsoft’un kendi özel AI çipini geliştirme yolundaki kararlılığını gösteriyor ve bu, büyük dil modellerini eğitmek için kullanılabilecek ve Nvidia’ya olan bağımlılığı azaltabilecek bir adım olarak görülüyor. Microsoft ayrıca bulut iş yükleri için kendi Arm tabanlı CPU’sunu da geliştirdi ve her iki özel silikon çip de Azure veri merkezlerine güç sağlamak üzere tasarlandı.

Microsoft’un OpenAI’ye olan yatırımının değeri hâlâ milyarlarca dolar seviyesinde ve Microsoft, OpenAI’nin özel bulut ortağıdır. Microsoft’un bulut hizmetleri, ürünler, API hizmetleri ve araştırmalar genelinde OpenAI iş yüklerini destekler. Nadella, Microsoft’un OpenAI ile olan ortaklığına bağlı kalacaklarını ve yenilik yapma yeteneklerine, müşteri ve iş ortaklarını destekleme becerilerine güvendiklerini ifade etti.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir