Intel’in yaptığı son açıklama Microsoft CoPilot teknolojisinde sıradaki yeniliğin ne olduğunu ortaya çıkardı. Açıklamaya göre Microsoft CoPilot yerel çalışabilecek.

Microsoft’un yapay zeka asistanı CoPilot giderek daha yetenekli hale geliyor. Farklı özelliklerle ve teknolojilerle desteklenen yapay zeka sistemi için kapsamlı ve büyük bir yenilik de yolda. Öyle ki Intel cephesinden gelen yeni haberlerde yapay zekanın yerel çalışması için adımların atılmaya başlandığı belirtildi.

AI Bilgisayarlarla Şartlar Değişecek

Yeni geliştirilen bilgisayarlarda yapay zeka işlemlerini destekleyen birimlere yer verilmesi CoPilot başta olmak üzere yapay zeka sistemlerinin çalışmasını daha da etkili hale getiriyor. Şu andaki sistemlerin büyük bir bölümü bulut sistemleri üzerinden çalışırken bu durum gecikmelere yol açabiliyor. Yapay zekanın, uygun donanımlara sahip bilgisayarlar ile yerelde çalıştırılacak olması bu gecikmeleri ortadan kaldıracak ve hem performansı hem de gizliliği arttıracak.

Microsoft'un Yapay Zekası Copilot Yerel Çalışabilecek
Microsoft’un Yapay Zekası Copilot Yerel Çalışabilecek

Yeni nesil yapay zeka bilgisayarlar hakkında Microsoft’un daha önce yaptığı açıklamalar da Intel’in açıklamasıyla örtüşüyor. Microsoft geçtiğimiz dönemlerde yaptığı açıklamalarda yapay zeka işlemleri için bilgisayarların minimum 16 GB RAM’e ve 40 Tops işlem gücüne sahip olması gerektiğini söylemişti. CoPilot için yapılacak bu yerel çalışma desteği için piyasada çok fazla uygun ekipman yok. Öyle ki şu anda en hızlı işlemcilerden birisi olan Apple M3 ile 18 TOPS güce sahip. Ryzen 8040 modeli 16 TOPS, Ryzen 7040 ise 10 TOPS güce ulaşabiliyor. İşlemci cephesinde yeni çalışmaların yapılması, kısa sürede CoPilot yerel desteğinin gelebilmesini sağlayabilir. Öyle ki Snapdragon X Elite adıyla geliştirilen işlemcide sınırlar 45 TOPS’a kadar çıkarılmış durumda. Intel ise 2025 yılı itibariyle bu alanda beklenen değişimleri yapmayı hedefliyor. Bu nedenle 2024 içerisinde olmasa da 2025 yılında yerel destek alacak bir CoPilot kullanımından söz edilebilecek.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir