Yazılım devi Microsoft’un yüzlerce Windows cihazı etkilemiş olan yüksek riskli bir kötü amaçlı yazılım bulduğunu açıkladı. Şirket farklı sektörlerden yüzlerce organizasyon ağında yer alan Rassperry Robin adlı bir kötü amaçlı yazılım bulduğunu duyurdu.

Dev şirket bu yazılımı yüksek riskli olarak açıklarken, kullanıcıları ise güvenlikleri noktasında uyardı. İnternet kullanımının artması ve yaygınlaşması, oldukça işlevsel olduğu bilinse de, bu noktada milyonlarca insanın kişisel bilgi güvenliği de risk faktörü oluyor. Özellikle milyonlarca insan gününü internet ortamında geçirirken, siber saldırılar ise her alandan gelmeye devam ediyor. Her geçen gün kötü amaçlı kişiler tarafından farklı yollar ve sebepler ile siber saldırılar yapılıyor. Bu siber saldırılara karşı savunmak ise oldukça önemli oluyor. Microsoft yazılım programları kullanan kullanıcılar dahi Microsoft Windows açığından zarar görebilir. Bu da microsoft kötü amaçlı yazılımları temizleme aracı güvenli değil mi sorularını beraberinde getirdi.

Microsoft Windows uyarısı korkuttu

microsoft yazılım programları zayıf mı kalıyor?
microsoft yazılım programları zayıf mı kalıyor?

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden olan ABD merkezli Microsoft, bu noktada yeni bir yazılım tehlikesi ile gündeme geldi. Şirketin solucan olarak ifade edilen ve yüzlerce Windows kurumsal ağına bulaşan yüksek riskli kötü amaçlı bir yazılım hakkında açıklamalarda bulundu.  

Rasperry Robin

Söz konusu kötü amaçlı bu yazılım Rassperry Robin olarak isimlendirilirken, LNK dosyası içerek USB aygıtları ile yayıldığı ifade ediliyor. Bu solucan bir kullanıcı dosyaya “Komut İstemi” yolu ile bir msiexec.exe işlemi oluşturuyor. Böylece başka kötü amaçlı bir dosya başlatmış oluyor. Daha sonra Rasperry Robin’in kısa bir URL yolu komut ve kontrol sunucularıyla haberleştiği, bağlantı gerçekleşir ise başka kötü amaçlı DLL indirip kurduğu ifade ediliyor. Söz konusu bu kötü huylu yazılım ilk olarak 2021 yılında siber güvenlik uzmanları tarafından fark ediliyor. Ayrıca Microsoft bu yazılımın 2019’da bile kullanıldığına dair bilgiler olduğunu da ifade ediyor.

microsoft kötü amaçlı yazılımları temizleme aracı ile microsoft windows işletim sistemini koruyabilirsiniz.
microsoft kötü amaçlı yazılımları temizleme aracı ile microsoft windows işletim sistemini koruyabilirsiniz.

Henüz bu kötü amaçlı yazılımın hassas bilgilere erişemediği belirtiliyor. Ancak kullanıcıları yüksek riskli olduğundan ötürü dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir