Son dönemlerde pek çok yeniliğe imza atan ABD merkezli yazılım devi Microsoft, veri merkezlerinin neden olduğu karbon emilasyonun hidrojen yakıtlar kullanılarak önüne geçilebileceğini öne sürdü. İşte detaylar;

Microsoft’tan yeni hamle

Önemli açıklamalarda bulunan yazılım devi elektrik kesintilerine önlem olarak veri merkezlerinde kullanılmakta olan dizel yakıtlı jeneratörler yerine hidrojeni yakıt kullanarak sıfır karbon emisyonuna sahip jeneratörler üretmeyi başardı.

Şirketin veri merkezi araştırma direktörü Sean James, tarafından blog sitesinde yayımlanan haber merkezi endüstrisi için bir “Ay’a iniş” olarak tanımlanıyor.

Microsoft karbon emilimini azaltmayı hedefliyor

Neredeyse tüm dünyanın verilerini depolayan veri merkezleri genel olarak elektrikle çalışsa da olası elektrik ya da enerji kesilmelerine önlem olarak fosil yakıtlar kullanan jeneratörlerden destek alıyorlar. Ancak bu durum yüksek karbondioksit salınımına neden olarak çevreye büyük bir zarar veriyor. Araştırmalardan elde edilen bilgilere göre günümüzde dünyada toplam elektrik tüketiminin yüzde 1’lik kısmından sorumlu olan veri merkezleri, karbondioksit salınımlarının toplam yüzde 0,3’üne tek başına sebep olmaktalar.

Son dönemlerde yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir dünya üzerinde çalışmalarına hız kazandıran Microsoft ise bu durumu dünyamınz için büyük bir tehdit olarak görüyor. Konuyla ilgili daha çevrici bir çözüm bulmak için çalışmalara başlayan şirket fosil yakıtlar yerine hidrojen yakarak çalışan jeneratörler geliştirmeyi başardı. Bu jeneratörlerin her biri 1800 evin ihtiyacını karşılayabilecek seviyedeki 3 Megawatt elektriği tek başına üretebiliyorlar. Üretilen bu enerjinin veri merkezlerinde olası elektrik kesintilerinde enerji tüketimi ve elektrik akımı için yeterli olduğu vurgulanıyor.

2030 yılına kadar karbon negatif olma sözü veren şirketler arasında olan ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, bağlantılı olduğu tüm veri merkezlerinde fosil yakıt kullnan jeneratörler yerine hidrojen yakan jeneratörü kullanmak için çalışmalara başladı. Sean James, bu projenin potansiyelini şu sözlerle açıkladı;

“Birçok insanın yenilenebilir enerjiyi düşündüğünde aklına ilk rüzgar türbinleri veya güneş panelleri geliyor. Fakat kimse hidrojenin sahip olduğu potansiyeli konuşmuyor. Hidrojen yakıt teknolojisi gibi dünyada fark yaratabilecek bir fikir üzerinde çalışmak beni heyecanlandırıyor. Hidrojen, enerji sektöründeki oyunun kurallarını değiştirecek potansiyele sahip.” 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir