Microsoft çip üretiminde başarılı olmayı gözüne kestirmiş gibi duruyor. Hattta öyleki şirket Apple’ın deneyimli mühendislerini bünyesine kattı… İşte detaylar;

Microsoft kendi sunucu çip üretimini genişletmek için Apple Inc.’den deneyimli bir yarı iletken tasarımcısını bünyesine dahil etti. Mike Filippo artık Microsoft’un Rani Borkar tarafından yönetilen Azure grubundaki işlemciler üzerinde çalışacak.

Adını vermek istemeyen bir kaynak, Aralık 2020’de Reuters’e verdiği demeçte şunları söylemişti; Microsoft bulut bilişim hizmetlerini çalıştıran sunucular ve Surface kişisel bilgisayar serisi için şirket içi işlemciler üzerinde çalışıyor. Bulut bilişimin ağırlığı büyük ölçüde Intel ve Advanced Micro Devices Inc’e (AMD. O) Azure bulut bilişim hizmetleri ve Surface PC’leri için çip tedarik etmek.

Ve yeni raporlara göre de Filippo’yu işe alma hamlesi, Microsoft’un Azure bulut bilişim hizmetlerini güçlendiren sunucuları için yerel yongalar oluşturma çabasını hızlandırdığını gösteriyor.

Microsoft rekabeti kızıştırdı

Özel çiplere odaklanma da Microsoft’da en büyük bulut rakipleri olan Alphabet Inc.’in Google ve Amazon.com Inc.’in benzer çabalarını takip ediyor.

Teknoloji devleri kendi çiplerini geliştirmek için acele ediyor

Ancak bu geçiş diğer şirketler tarafından biraz göze batacak gibi. Microsoft’un uzun süredir devam eden işlemci ortakları Intel ve şu anda Azure sunucuları için çip tedarik eden Advanced Micro Devices Inc.’in bu hamle sonrası çalışmalarına ara verme riski var.

İşe alım haberlerinin ardından Intel’in Çarşamba günkü hissleri %2 kadar düşerken AMD %1,1 düştü. Apple için ise Filippo’nun gidişi yüksek deneyimli bir mühendisin başka bir kaybını işaret ediyor. Kariyerine 1996 yılında çip tasarımcısı AMD’de CPU tasarımcısı olarak başlayan Filippo, LinkedIn profiline göre Apple’a katılmadan önce daha önce Intel ve İngiltere merkezli ARM Ltd’de çalışmıştı. Filippo çip alanında bugüne dek neredeyse tüm şirketlerle çalışmış başarılı bir mühendis olmakla birlikte, Arm’ın temel teknolojilerinin yeteneklerini telefonlarda ve diğer cihazlarda geliştirmesiyle tanınır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir