AMD, CES 2022’de Ryzen 6000 serisi Rembrandt işlemcisini duyurdu. Teknik özelliklerin dışında bu platformun Microsoft Pluton teknolojisini kullandığı açık. Peki Microsoft Pluton nedir?

Pluton, kullanıcıları hareket halindeyken dizüstü bilgisayarları kullanarak ürün yazılımı saldırılarından korumayı amaçlarken, öncelikle fiziksel saldırıları ve şifreleme anahtarı hırsızlığını önlemek için güvenliği artırır.

Bu teknoloji ilk olarak Xbox ve AMD EPYC veri merkezi işlemcilerinde piyasaya sürülecek, ancak AMD Secure Processor ve Memory Guard gibi diğer güvenlik özelliklerine eklenecek.

Microsoft Pluton nedir?

İşletmeler geliştikçe ve dijital dönüşümü deneyimledikçe, güvenlik büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Geçen yıl boyunca, fidye yazılımı saldırılarında herhangi bir artış bildirilmedi. Saniyede 579 şifre saldırısı var ve oltalama saldırıları Mart 2020’den bu yana arttı.

Bulut koruması ve Windows işletim sistemi güvenlik önlemleri sürekli olarak iyileştirilmektedir. Bu arada, donanım ve yazılım arasındaki bağlantı noktalarını hedefleyen saldırı yöntemleri ve aygıt üretici yazılımı şifreleme anahtarları ve kimlik bilgileri gibi hassas bilgiler de gelişiyor. Microsoft Security Signals 2021 üzerine yapılan bir araştırma, yeni tehditlere karşı korunmak için yalnızca yazılımın değil donanımın da önemli olduğunu buldu.

Microsoft Office 2021 ne zaman çıkıyor?

Günümüzün yeni tehditleri, çiplerden buluta kadar tüm bilgi işlem katmanlarını korumak için özel çözümler gerektiriyor. Bu arada Microsoft, bu korumayı sağlamak için güvenli çekirdeğe, Windows 11 işletim sistemine ve Microsoft Pluton güvenlik işlemcisine sahip bir PC tanıttı.

Microsoft, Pluton şifreleme anahtarı gibi hassas verileri cihazın CPU çipine entegre etmiştir, bu nedenle bir saldırganın verilere erişmesi ve verilerin donanımda güvenli bir şekilde saklanmasını sağlaması çok zordur. Güvenlik işlemcisi ilk olarak Xbox ve Azure Sphere’de kullanıldı. Bu tasarım, yeni bilgisayar korsanlığı tekniklerinin kritik malzemelere erişmesini önlemeye yardımcı olur.
Lenovo, kısa süre önce AMD Ryzen 6000 işlemcili Microsoft Pluton’lu bir dizüstü bilgisayarı duyurdu. Yeni Lenovo aygıtı, Windows müşterilerine aşağıdakiler gibi yeni donanım güvenliği özellikleri sunar.

Pluton nerelerde kullanılır?

Microsoft, en büyük silikon ortağıyla birlikte güvenlik için yeni bir vizyon ortaya koydu. Büyük silikon ortakları AMD, Intel ve Qualcomm Technologies ile ortak bir çalışma yürüterek Microsoft Pluton güvenlik işlemcisini geliştirdi.

Açıklamalara göre Xbox ve Azure Sphere tarafından kullanılan güvenlik teknolojisi, gelecekteki Windows PC’lerin güvenliğini daha da artıracak.

Windows PC’nin geleceği için yeni vizyon, donanım ve yazılım tarafında olası tüm saldırıları ortadan kaldırmak için CPU’ya sıkıca entegre edilmiş bir çipe dayanmaktadır. Bu yenilikçi güvenlik işlemcisi tasarımı, bir saldırganın işletim sistemi altında saklanmasını çok daha zor hale getirir ve fiziksel saldırılara karşı koruma yeteneklerini artırır. Ayrıca, kimlik bilgilerinizin ve şifreleme anahtarlarınızın çalınmasını önlerken yazılım hatalarını giderme yeteneği de sağlar.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir