Microsoft Google Play Store ve App Store’a rakip olacak bir uygulama mağazası çıkarmaya hazırlanıyor.Şirket, daha önce Windows Phone işletim sistemi ve kendi üretimi olan Lumia serisiyle mobil dünyada kendini hissettirmişti.Fakat pazar payının düşmesiyle beraber işletim sistemi ve telefonlarını geliştirmeyi durdurmuştu.

O zamandan bu yana Microsoft’un mobil sektördeki varlığı düşük düzeydeyken bugün önemli bir haber geldi.Financial Times gazetesine konuşan Microsoft Gaming CEO’su Phil Spencer, bir uygulama mağazasını kullanıcılara sunacaklarını açıkladı. Ayrıca bu mağaza, Avrupa Birliği’nde Mart 2024’te yürürlüğe girecek “Dijital Pazar Yasası” ile iPhone ve Android işletim sistemlerinde olacak.

iPhone’larda App Store dışında bir uygulama mağazası olacak

Phil Spencer, Avrupa Birliği’nin Dijital Pazar Yasası ile beraber şirketin mobil uygulama mağazası fikrinin başarıya ulaşacağını söyledi. Söz konusu yasa, Apple ve Google’ın işletim sistemlerini daha açık hale gelmesini sağlayacak. Bu sayede şirketler, kendi uygulama mağazalarını iPhone’lara bile getirebilecek.

Bu durumu yıllardır Android kısmında görmeye devam ediyoruz. Apple, daha önce App Store haricinde hiçbir uygulama mağazasına ve hatta uygulamaların kendi içerisinde dahi alışveriş yapılmasına izin verilmiyordu.Bu durum Epic Games davası ile son bulmuştu. Hatta geçen dönemlerde Microsoft’un bir mobil oyun mağazası geliştirdiği öğrenilmişti.


Microsoft’un kendi mobil uygulama mağazasını açmak istemesinin nedeni ne?

Bu sorunun cevabına ulaşmak için Microsoft’un geçmişteki eylemlerine bakmak doğru olacaktır. Şirket, günümüze kadar Bethesda bünyesindeki Zenimax Media, Ninja Theory, Playground Games ve Activision Blizzard’ı satın almak için anlaşma yapmıştı. Böylece mobil tarafta da büyük bir kütüphane oluşturma şansını elde etmişti.

Uygulama mağazası kendi içerisinde geliştirilen bütün yeni mobil oyunların yalnızca kendi mağazası üzerinden indirilmesini ve bu mağaza üzerinden alışveriş yapılmasını sağlayacak. Bu sayede Microsoft, Google ve Apple’a komisyon ödemeyecek. Ayrıca gelişen mobil oyun dünyasında büyük bir şöhrete kavuşacak.

Activision’ı satın almasıyla dünyanın en çok oynanan oyunlarından olan Call of Duty: Mobile ve Candy Crush serisindeki tüm oyunların sahibi olacak. Bu oyunlar ayrıca oyun içi ödeme yapılan oyunlar sırasında da üst sıralarda bulunuyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir