Yazılım devi Microsoft tarafından çift ekranlı cihazlarda kullanılabilir olacak olan işletim sistemi Windows 10X sürümü için emülatör yayınlandı. Microsoft’un yıl sonuna kadar kullanıma sunmayı hedeflediği Windows 10X sürümü için emülatör yayınladı ve uygulamaların işletim sistemine göre optimize edilmesine olanak sağlamış oldu. Şirketin bir süredir Surface Neo ve benzeri çift ekranlı cihazlar için uyumlu bir şekilde çalışacak bir işletim sistemi üzerinde çalıştığı biliniyordu. Windows 10X adı verilen bu işletim sistemi ise bugün ilk defa tam olarak ortaya çıktı. Microsoft tarafından çift ekranlı cihazların işletim sistemi olarak adlandırılan Windows 10X’in emülatörü yayınlandı.

Windows 10X için emülatör yayınlandı

1 1 23

Windows 10 temel alınarak geliştirilen Windows 10x işletim sistemi çift ekranlı cihazlara uygun olarak tasarlandı. Sadece katlanabilir ve çift ekran cihazlar için geliştirilen bu sistem, Windows 10 tasarımından farklı gözüküyor. Windows 10 X modelinde göze çarpan ilk değişiklik ise başlat menüsünün tasarımı oluyor. Windows 8’den beri alışılmış olan başlat menüsü ikonu, Windows 10X ile beraber değişikliğe uğruyor. Temel olarak aynı işleve sahip olan Başlat ikonu, Windows 10X’te animasyonsuz bir tasarımla kullanıcılara sunulmuş olunuyor.

Windows 10X sürümünde başlat menüsünde sabitlenecek olan son kullanılan belgeler ve uygulamalar kullanıcılara sunuluyor. Başlat menüsünün ara özelliği ile ise web veya cihaz içi arama gerçekleştirilebiliyor. Windows 10X’in en büyük yeniliklerinden biriside kullanıcı deneyimi oluyor. Yeni sürümde Windows 10 aksine uygulamalar pencere içinde kullanılamıyor. Varsayılan olarak iki ekrana yayılacak şekilde açılıyorlar. Daha sonra ise ekranın farklı alanlarına doğru daraltma işlemleri yapılabiliyor. Çalışan uygulamaların açık olduğu görev çubuğu ise Windows 10X ile beraber güncellenmiş olarak karşımıza geliyor. Windows masaüstü görünümü ve Dosya gezgini Windows 10X’te yer almıyor. Bu noktada Windows 10X masaüstünde herhangi bir uygulama saklanamıyor.

Windows 10X ile beraber sunulan özelliklerden birisi de Wonder Bar oluyor. Klavyenin alt veya üst kısmına gelecek olan Wonder Bar, klavyenin bir parçası olarak gözükecek şekilde tasarlanıyor. Bu bar kısmında emoji, GIF veya seçenekler gibi alanlara erişmek mümkün oluyor. Ayrıca açmış olduğunuz bir medya içeriğini Wonder Bar kısmında oynatmaya devam edebileceksiniz. Windows 10’un daha gelişmiş ve rafine bir versiyonu olarak gözüken Windows 10X’in değişiklikleri oldukça dikkat çekiyor. Sistem win32 uygulamalarının hafif sanal bir cihazda çalıştırmasını sağlayabiliyor. Diğer  yandan Windows 10X’de güncellemelerin kısa sürmesi için sürücü ve işletim sistemi dosyalarını ayrı tutuyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir