Google Chrome 100’ün kararlı sürümünün ardından Microsoft da Microsoft Edge 100. kararlı sürümünü piyasaya sundu. Yeni sürüme ile birlikte tarayıcıya gelen yeni özellikler ortaya çıktı.

Edge’nin yeni versiyonu ile piyasaya sürülmesinin ardından User-Agent başlığında üç basamaklı bir sürüm numarasına geçiş yapılmış oldu. 100. sürüme kadar çift sürüm numarası kullanılırken, yeni güncelleme ile birlikte 100. sürümün gelmesi yaşanabilecek bazı sorunları da ortaya çıkardı. Bu duruma karşı ise Microsoft, sürüm numarasını “dondurma” seçeneğini sundu. edge://flags içindeki seçeneği etkinleştirerek yaşanabilecek sorunların önüne geçilebilecek.

Microsoft Edge 100. sürümünde neler var?

Tarayıcının yeni sürümünde, Microsoft 365 Uygulama Protokolü Etkinleştirmeleri hizmeti öne çıkarıldı. Bu hizmet ile SharePoint veya OneDrive gibi bazı Microsoft 365 uygulamalarını doğrudan başlatabilmek mümkün hale geldi. Bununla birlikte Edge 100’de pek çok iyileştirmeler yer alıyor. Geliştiriciler artık bellek bozulmasına karşı entegre korumaya sahip. İlk olarak Windows 8’de tanıtılan bellek bozulma özelliği yeni sürümler ile güncellendi.

Güvenlik özelliklerine ek olarak, tarayıcının PDF dosyalarını açabilmek için özel bir aracı var. Outlook ve Dosya Gezgini’nden ön izleme yapabilmek için Edge’den yardım alınabilecek. Hafif bir şekilde kodlanan PDF görüntüleyici, belgeleri salt okunur modunda açarak okunmasını sağlıyor. Microsoft, uygulamalarına ve hizmetlerine doğrudan Edge tarayıcısından erişmenin yollarını test ediyor. Bu nedenle gelecek dönemlerde daha fazla Microsoft uygulamasının bu kapsama alınması bekleniyor.

Yeni kontrol panelinde Edge web tarayıcısı üzerinden Microsoft Office uygulamalarına hızlı erişim sağlanacak. Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Teams, OneDrive ve OneNote’un bulut tabanlı sürümlerine de kolayca geçiş yapılabilecek. Tarayıcıda varsayılan olarak, düğme kapalı olarak gelecek. Ancak Görünüm sekmesinin altındaki tarayıcı ayarlarından bu özellik kolayca etkinleştirebilir.

Yapılan güncellemeler ile yeni özellikler dikkat çekerken Edge’nin gelecekte Windows işletim sistemi ile çok daha fazla uyumlu hale geleceği net olarak görülüyor. Windows 11 işletim sistemiyle iyi bir çıkış yakalayan Microsoft, bu işletim sistemindeki mağazada kapsamlı değişiklilere gitmişti. Tüm bu yeniliklere ek olarak Microsoft ürünlerinin de entegre bir şekilde yer almaya başlaması, Microsoft için ciddi avantajlar yaratabilir.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir