Microsoft, bugün düzenlediği basın toplantısında Microsoft Designer’ı tanıttı. Sanatçılar, bu yapay zekaların düşünsel değerleri olup olmadığını merak ediyor. İşte detaylar;

Microsoft CEO’sundan Activison Blizard açıklaması

Son zamanlarda, DALL-E internette pek çok kişinin sanat yapmayı öğrenmesine yardımcı oluyor. Microsoftta, DALL-E araçlarını kullanan sanatçılar için tamamen bir yapay zeka sistemi geliştirdiğini duyurdu. Ancak birçok sanatçı, sanata entelektüel katılım ilkesi konusunda şüpheci.

Bugün yayımlanan raporlarda, Microsoft yakında sert üreticilerde tasarlamanıza izin veren farklı uygulama gibi yönler ekleyeceklerini kanıtladı. Microsoft yetkilileri, “Bu zekayı, geliştiricilerin saatlerce boş bir sayfaya bakmasını engellemek ve onlara ilham vermek için tasarladık” diyerek geliştiricilerin çok çalışmasına ve zekasına izin vererek becerilerini gösterebilecekleri bir ortam yaratmak istediklerini belirtti. Sunumda, bu zekanın yakında Bing arama motorunda ve Microsoft Edge tarayıcısında kullanıma sunulacağı söylendi.

Sanatçılar bu yapay beyinlerin kötü insanlar olduğunu düşünüyor


DALL-E ve Microsoft’un yeni Görsel Yapay Zeka Oluşturucusu, sözcükleri sanat eserlerine dönüştürmek için interneti kullanılmakta. Bu sistemin geliştirilmesi için internetteki milyonlarca telifli veya telifsiz görseli analiz ederek, sisteme girdiğiniz kelimeler için analiz ettikleri görsellerin açıklamaları ve açıklamaları kullanılıyor ve belirli algoritmalar oluşturuluyor.

Burada bazı aramalar ve doğru ifadeler kullanıldığında, DALL-E gibi bir sistem tarafından üretilen görseller, özgün eserler yaratan tasarımcıların ve sanatçıların işlerine benzeyebiliyor. Ama sanatçılar, görsellerin sanatçıların izni olmadan kullanılması sonucu parmaklarının arasından kayıp gidiyormuş gibi görünen bu görüntüler üzerinde haklarını talep edebileceklerini beyan ederek, yapay zeka sisteminin “göz önünde bulundurmadığını” belirtti.

Örneğin dünyaca ünlü sanatçının çizimlerini ve karakalem çizimlerini analiz eden DALL-E, sanatçının hemen hemen aynı eserini doğru kelimeler kullanarak saniyeler içinde oluşturabiliyor. Burada ne yazık ki sanatçının saatlerce hatta günlerce çalıştığı bu eserler halka faydalı olmayabilir.

Microsoft, bu yapay zekanın sadece kullanıcıları motive etmek için tasarlandığını söylese de sanat dünyası, bu tür yapay zekanın gelecekte orijinal sanat eserlerini yok edeceğinden ve bugün bildiğimiz şekliyle “kaybolan sanat”tan korkuyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir