İki şirket farklı olan Meta ve MetaX arasındaki isimlendirme süreci oldukça ilginç. Mark Zuckerberg’e marka davası açıldı. Peki şirketin yeni ismi geri alınabilir mi?

Ekonomik kriz Meta’yı da vurdu

Geçen yıl şirket adını Facebook’tan Metaplatform’a değiştiren Mark Zuckerberg, Metaverse’e milyarlarca dolar yatırım yapmayı planlıyor. Ancak 12 yaşındaki VR şirketi, Meta adının patentini daha önce aldığı gerekçesiyle Meta Platforms’a dava açtı.

Meta vs MetaX arasında isim davası

Meta vs. MetaX: bir dava için kafa karıştırıcı bir başlık olsa da durum oldukça ciddi. Meta’ya dava açan küçük girişim, 2016 yılında ticari marka başvurusunda bulunduğunu ve 2020 yılında ticari ünvanını tescil ettirdiğini söyledi.

MetaX’in kurucusu Justin Bolognino tarafından Twitter’da yayınlanan birkaç yorum, yeni kararın MetaX üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu gösteriyor. Bolognino, Meta tarafından satın alınmadığını kanıtlamak için “kan, ter ve gözyaşı” olduğunu söyledi.

Edinilen bilgilere göre patent sahibi Justin Bolognino konuyla ilgili olarak birkaç kez Meta ile iletişime geçmeyi denedi. İlk olarak 2017 yılında Facebook yöneticileriyle konuştuğunu ve olası bir isim değişikliğinin “imkansız” olduğuna onları ikna etmeye çalıştığını söyledi.

Daha sonra Facebook yöneticilerinin şirketle ilgilendiğini ve ortak bir proje geliştirdiklerini açıkladı. Facebook’un potansiyel artırılmış gerçeklik ve yapay zeka projeleri için temas halinde olduğunu ancak proje detaylarını paylaşmadığını söyledi.

Ancak bu, Facebook’un yeniden markalaşmasıyla girişimine engel olmadı ve Mark Zuckerberg, Meta platformunu resmen duyurdu. Bolognino, şirket yöneticileriyle bu konuyu sekiz aydır tartıştıklarını ve sonuç alamadıkları için patent ihlali nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açıktıklarını açıkladı.

MetaX ayrıca Mark Zuckerberg’in logosunun yanlış olduğunu iddia ediyor. Bologhino, her iki şirketin de “M” harfine benzer logolar kullandığını kaydetti. Bologhino konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

28 Ekim 2021’de Facebook, on iki yılı aşkın bir süredir kanımız, terimiz ve gözyaşımızla inşa ettiğimiz META markamıza ve ismimize el koydu.

İki şirket arasındaki isim çakışmasıyla çıkan olumsuz durumsa şu sözlerle aktarıldı:

“Meta artık META markası altında mal ve hizmet sağlayamaz çünkü tüketiciler Meta’nın mal ve hizmetlerinin Facebook’tan kaynaklandığına ve Meta’nın ayrılmaz bir şekilde Facebook ile bağlantılı toksisite ile ilişkili olduğuna istemeden inanacaktır.”

Mark Zuckerberg geçmişte şirketin karıştığı skandalları yeni bir isimle geride bırakmaya çalışıyordu ancak görünüşe göre bu durum daha büyük bir skandalı beraberinde getirdi. Davanın nasıl ilerleyeceği belli olmasa da Facebook yeni ismine veda etmek zorunda kalabilir… Peki siz konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir