Meta, Metaverse’in VR (Sanal Gerçeklik) işletim sistemi projesini iptal ettiği yönündeki söylentileri reddetti.

Bu bilginin Meta projesinin başlangıcına ait süreçte güneme gelen eski bir bilgi olduğu ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre Meta (eski adıyla Facebook), gelecekteki sanal gerçeklik setlerini ve artırılmış gerçeklik setlerini geliştirmesi beklenen özel işletim sistemlerinin üretimini durdurmuştu, ancak kesin nedeni ve gelecek planları hala bilinmiyordu. Adını AR/VR (Sanal Gerçeklik) için genel bir terim olan XR’den alan XROS adlı bir projenin Kasım ayında iptal edildiği iddia edildi.

Metaverse VR teknolojisi devam edecek

Bu gelişme doğruysa Meta’nın Quest (eski adıyla Oculus) VR cihazında kullanılan Android tabanlı işletim sistemine ve dolayısıyla başka bir şirkete bağlı olduğu anlamına geliyordu. Ancak Meta, The Verge’e gönderilen e-postadaki The Information’dan gelen bu mesajı reddetti.

Metaverse arsa satışı başladı

XROS, 2017 yılında 300’den fazla çalışandan oluşan bir ekip tarafından geliştirildi. Görünüşe göre aynı zamanda Meta CEO’su Mark Zuckerberg ve CTO Andrew Bosworth’un daha önce “gerçek hayat işletim sistemi”nde bahsettiği şeyle aynı anlama geliyor. Haziran 2021’de Zuckerberg, Meta’ya tüm donanım katmanları üzerinde sıkı kontrole sahip “mikro çekirdek tabanlı bir işletim sistemi” geliştirme planlarından bahsetti.

The Informaiton, Microsoft doğumlu eski takım lideri Mark Lucovsky’nin Google’da benzer bir AR-OS projesi üzerinde çalışacağını açıklamasından kısa bir süre sonra XROS geliştirmesinin durduğunu bildirdi. Bilgilerle ilgili olarak Lucovsky, eski Facebook çalışanı Frances Haugen’in zararlı iş uygulamaları iddialarına ek olarak metaverse odaklı bir yaklaşım benimsemeye başladığı için emekli olduğunu söyledi.

Ancak Meta, İletişim Müdürü Sheeva Slovan tarafından The Verge’e e-postayla gönderilen bir bildiride The Information’ın raporunu resmen reddetti. Slovan yaptığı açıklamada, “Gerçek işletim sistemi yapım işini askıya almıyoruz veya azaltmıyoruz.” Dedi ve açıklamsına şu sözlerle devam etti;

Ekip ilerlemeye devam ediyor ve metaverse vizyonumuzu gerçekleştirmeye yardımcı olmak adına AR gözlükleri ve giyilebilir cihazlar gibi geleceğin bilgi işlem platformları için yatırım yapmaya devam ediyoruz.” 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir