Sadece çocuklarınızın duyduğu bir video oyunu şirketi 38 milyar dolarlık bir değerlemeyle halka açıldığında, dikkat edin. Metaverse hakkında yeni açıklamalar geldi.

Microsoft’un CEO’su, üç aylık bir kazanç çağrısında “metaverse ekonomiler” ifadesini bıraktığında, dikkat edersiniz. Mark Zuckerberg, yeni bir tür sanal gerçeklik interneti yaratmak için 10 milyar dolar harcayacağını söyledi.

Bu, birkaç kısa ay içinde, onlarca yıl önce icat edilen hantal bir bilimkurgu teriminden, teknoloji yatırımcılarının nakit boşalttığı ve fütüristlerin kurgunun gerçeğe dönüşme ihtimaline karşı ağzının suyunu akıttığı ana akım bir konsepte dönüşen metaverse’e dikkat ettiğimiz yıldı. Dünyanın en zeki insanlarından bazıları bu yıl bir sonraki büyük şeyin burada olduğunu söylemek için çıktı ve bu metaverse. Aynı zamanda, trendi açıkça gözden kaçıran ve şimdi meta veri deposuyla ilgili her şeyden yararlanmak için çabalayan bir grup taklitçi, özenti ve yönetici için bir pazar doğurdu. Gürültünün ortasında, meta veri tabanında meşru vaatleri olan birkaç şirket var ve bunlar günümüzün baskın Büyük Teknoloji isimleri değil.

Metaverse sadece çocuklar için değil

Çevrimiçi oyun şirketleri Roblox ve Epic Games listenin başında. Her ikisi de şimdiden milyonlarca insanın sosyalleştiği, oyun oynadığı ve dijital bir ekonomide yer aldığı sanal dünyalar inşa etti. Hatta bazı katılımcılar, dijital ürünlerini satarak bu metaverselerin içinde geçimlerini sağlıyorlar.Söylenecek tüm bunlar: metaverse zaten birçok yönden burada. Sadece olgunlaşmadı ve Fortnite, Roblox ve Minecraft oynayan, büyüklerinin çoğunun Twitter’da gezindiği ve Netflix’i tıkadığı aynı güçle oynayan çekirdek bir çocuk ve genç grubunun ötesine yayılmadı.

Intel, Metaverse ile ilgili olumlu düşünmüyor

Şimdilik, metaverse’in zorluğu, Zuckerberg’in vizyonunu gerçeğe dönüştürmek için sadece yeni teknolojiler oluşturmak değil. Aynı zamanda, eski nesillerin düz eski internet üzerinden meta veri deposunun faydalarını görmelerini sağlamakla da ilgilidir. Roblox’un Baş İşletme Sorumlusu Craig Donato, Zoom üzerinden yaptığı bir röportajda, “Meta veriye geçişin çok nesil olduğunu düşünüyorum” dedi. “Etkileşimli oyunlarla büyüyen çocuklar, bu şeyleri sezgisel olarak elde ederler.”

Donato, çoğu Roblox oyuncusu genç olsa da, şirketin yetişkinlere yönelik içerik barındırabilen meta veri deposunun yaş kısıtlamalı bölümleri gibi daha yaşlı kullanıcılara hitap etmek için daha fazla özellik geliştirdiğini söyledi. Pandemi sırasında, evden çalışan Roblox çalışanları, birbirleriyle toplantılara ev sahipliği yapmak için uygulama içinde merkezlerinin sanal bir versiyonunu oluşturdular ve konferans odalarındaki beyaz tahtalara ayrıntıları dahil ettiler. Metaverse’de 2020 tatil partilerini bile düzenlediler.

Ofisten konser alanına

Meta verinin şu anda bu kadar dikkat çekmesinin nedeni, yeteri kadar insanın, çevrimiçi olarak nasıl zaman harcadığımızın büyük bir kısmına hakim olma konusunda gerçek bir şansı olduğuna inanması ve sonunda canlı spor etkinlikleri ve konserler gibi gerçek dünya deneyimlerinin yerini aldığını görmesidir. Bugün meta evreni oluşturan şirketler, geleceğin çevrimiçi ekonomisinin büyük bir dilimini kontrol etme umuduyla bunu yapıyor.

Bu fikirlerin bazıları, Lil Nas X’in Roblox’ta sanal olarak performans göstermesi ve Travis Scott’ın Epic’in Fortnite’sinde aynı şeyi yapması gibi, bugünün metaverse’inde kök salmış durumda. Roblox’un Baş İşletme Sorumlusu Craig Donato, Zoom üzerinden yaptığı bir röportajda, “Meta veriye geçişin çok nesil olduğunu düşünüyorum” dedi. “Etkileşimli oyunlarla büyüyen çocuklar, bu şeyleri sezgisel olarak elde ederler.”Donato, çoğu Roblox oyuncusu genç olsa da, şirketin yetişkinlere yönelik içerik barındırabilen meta veri deposunun yaş kısıtlamalı bölümleri gibi daha yaşlı kullanıcılara hitap etmek için daha fazla özellik geliştirdiğini söyledi. Pandemi sırasında, evden çalışan Roblox çalışanları, birbirleriyle toplantılara ev sahipliği yapmak için uygulama içinde merkezlerinin sanal bir versiyonunu oluşturdular ve konferans odalarındaki beyaz tahtalara ayrıntıları dahil ettiler. Metaverse’de 2020 tatil partilerini bile düzenlediler.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir