Intel, Metaverse ile ilgili yapmış olduğu açıklamada bilgi işlem gücüne değindi. 1000 kattan daha fazla güce ihtiyaç duyulabilir. 

Intel, alışılmış yaşama paralel olarak geliştirilen ve her an bağlantılı olunan sanal bir dünya içerisinde yer almayı vaat eden metaverse ile ilgili ilk sözlerini paylaştı. Intel’in Metaverse hakkında yapmış olduğu açıklaması tahmine dileceği üzere pek de olumlu değildir. Çin alanında çalışmalarıyla bilinen şirket, soyut olarak metaverse aktarımları imkanları hakkında iyimser gözükse de, herhangi bir meta veri aktarımı hırsını gerçekleştirme hakkında önemli bir sorun ile gündeme geldi. Sorun şu ki; sanal  gerçeklik dünyasında gezinmek için yeterli miktarda işlem gücü yoktur. 

6

Intel’in Hızlandırılmış Bilgi İşlem Sistemleri ve Grafik Grubu Başkanı Raja Koduri’nin blog yazısı, “Metaverse, dünya çapında web ve mobilden sonra bilgi işlemde bir sonraki büyük platform olabilir.” diye başlıyor. Fakat Koduri bilgi işlem gücü, depolama ve ağ altyapımızın bu görevi yerine getirmek konusunda yeterli olmadığını belirtti. Bu noktada da en önemlisi ise Koduri’ye yakın olunduğu dahi düşünülmüyor. Halihazırda bulunan toplu işlem kapasitesine göre 1000 kat daha fazla güç artışı gerektiği belirtiliyor.

Intel Metaverse, bilgi işlem gücünün yetersiz olduğunu söylüyor

Reddit dosyaları halka açılacak

Koduri’nin yazısında yer aldığı üzere, günümüz teknolojisi kullanıldığında iki kişiyi gerçekten ayrıntılı bir şekilde sanal ortama koymak mümkün olmuyor. İki kişiyi aynı anda sanal ortamda birleştirmek için neler gerektiğini düşünmek gerekir. Bunlar, gerçekçi giyim ürünleri, saç ve ten tonlarına sahip olan ikna edici ve ayrıntılı avatarlar olacak. Her biri gerçek zamanlı olarak işleniyor ve gerçek dünya içerisinde 3D nesneleri, jestler ve hareketleri anında yakalayan sensör verilerine, süper yüksek bant genişliklerinde ve aynı zamanda son derece düşük gecikmelerde dahi veri aktarımı ve hem gerçek hem de simüle edilen öğeleri içeren kalıcı bir çevre modeli olacak. 

7 8

Aynı zamanda bu yalnızca iki kişi için bir ölçeklendirme olacak. Yani şöyle ki  Ready Player One, Snow Crash veya Matrix tarzı metaverse tasarımının çok daha fazla bilgi işlem altyapısının gerektireceği pek çok kullanıcıya kadar ölçeklendirmeyi hesaplamak oldukça zordur. Bu durum karşısında elbette ki Intel2in de daha fazla ve daha iyi bir bilgisayar ve sunuculara sahip olmak gerekecek. Neyse ki Intel, tüketici cihazları ve veri merkezleri için CPU’ların (ve yakında GPU) üretimi ile ilgileniyor. Eğer metanın veri deposu bilgi işlem kapasitesi konusunda gerçek anlamda 1.000 kat artışa ihtiyaç duyduklarında, bu yalnızca iş için faydalıdır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir