Meta, (Hem Facebook’un hem de Instagram’ın) izin reddedildikten sonra dahi uygulama izleme şeffaflığında geçici çözümleri kullandığı gerekçesiyle toplu davayla karşı karşıya kaldı. Şirket, yalnızca Apple’ın gizlilik politikasını değil, eyalet ve federal yasaları da ihlal etmekle suçlanıyor.

Uygulama İzleme, Apple tarafınca cihazınıza atanan benzersiz bir tanımlayıcı atayarak çalışmaktadır. Bu sayede uygulamalar izin vermediğiniz sürece sizinle alakalı herhangi bir bilgilerin elde edilmesini engeller ancak sınırlı verilerle reklamverenler için uygun profil oluşturulmasının önüne de tamamen geçmez. Örneğin iOS kullanıcısı 30255BCE-4CDA-4F62-91DC-4758FDFF8512’nin gadget internet sitelerini ziyaret ettiğini ve bu yüzden gadget reklamları için iyi bir hedef olacağını görmelerini sağlar.

Meta hisseleri bu hafta yüzde 14 düştü

Uygulama İzleme Şeffaflığı ile  uygulamalar kullanıcıların özel bilgilerini reklamveren şirketlerle paylaşmak için izin istemek zorundalar. Bildiğiniz üzere bundan en çok mustarip olan uygulamalar Meta çatısı altında olan uygulamalardı. Gizlilik özelliği ile son yılların en düşük gelir seviyelerine gerileyen şirket görünüşe göre bu özelliğe rağmen bilgi toplamanın bir yolunu bulmuş.

iOS için Facebook indir

Android için Facebook indir

Meta’nın Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliğinden kaçmanın bir yolunu buldu!

Facebook ve Instagram’ın her birinin, bir kullanıcı herhangi bir uygulamada bir linke dokunduğunda kullanılan kendi gömülü internet tarayıcıları vardır. Buda şirketin kullanıcı verilerini toplayabileceği bir yöntem anlamına geliyor. Meta’nın hala kullanıcı verilerini topladığı düşünülse de net bir kanıt yoktu. Ancak Felix Krause geçen ay Meta’nın bunu gerçekten yaptığına dair somut kanıtlar bulması her şeyi değiştirdi.

Meta’nın, kullanıcılarını Facebook’ta yerleşik web tarayıcısına yönlendirerek ve ziyaret ettikleri sitelere JavaScript enjekte ettiği ve bu sayede kullanıcıların çevrimiçi etkinliklerini takip ettiğini iddia ediliyor. Bu kod, kullanıcıların ziyaret ettiği sitelerden kullandıkları şifrelere kadar pek çok veriye erişilmesini mümkün kılıyor.

Şirket şuanda hem kullanıcı verilerini ihlal etmekle, hem de Apple politikalarını çiğnemekle suçlanıyor. Konu hakkında yapılan açıklama şu şekilde;

Artık kullanıcılar izlenmeye izin vermese bile Meta, Facebook kullanıcılarının çevrimiçi etkinliklerini ve harici üçüncü taraf web siteleriyle olan iletişimlerini bu sitelere JavaScript kodu enjekte ederek izler. Kullanıcılar Facebook uygulamasında bir bağlantıya tıkladıklarında, Meta, kullanıcılara bunun olduğunu veya izlendiklerini söylemeden onları akıllı telefonun varsayılan tarayıcısı yerine izlemekte olduğu uygulama içi tarayıcıya otomatik olarak yönlendirir.

ABD Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde sunulan ve yukarıda yer alan şikayet, Meta’nın, Facebook’un uygulama içinde bağlantıları açan uygulama içi tarayıcısı aracılığıyla kullanıcıları izleyerek Apple’ın yeni kısıtlamalarından kaçtığını iddia ediyor. İlk olarak Bloomberg tarafından bildirilen önerilen toplu dava, etkilenen herkesin oturum açmasına izin verebilir, bu da Facebook’un durumunda yüz milyonlarca ABD kullanıcısı anlamına gelebilir.

Davada, bazı Facebook kullanıcıları, Meta’nın sadece Apple’ın politikalarını ihlal etmekle kalmayıp, elektronik iletişimin izinsiz olarak kesilmesini yasa dışı kılan Telefon Dinleme Yasası da dahil olmak üzere eyalet ve federal düzeydeki gizlilik yasalarını ihlal ettiğini savunuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan bir şirket sözcüsü suçlamaları reddederek mahkemede hakkını savunaklarını belirtmekle yetindi. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir