Geçen yılın son çeyreğinde önemli bir düşüş yaşayan şirket yeni bir döneme hazırlanıyor.

Analistler şirket için yeni bir dönem beklediğini dile getirdi. Bu yılın başlarında büyük bir yeniden markalaşma geçiren Meta, geçtiğimiz senenin son çeyreğinde tarihi bir düşüş yaşamıştı. Geçen Şubat ayında Facebook ilk olarak günlük aktif kullanıcı sayısında düşüş yaşadığını duyurmuştu. Bu durum şirkette hayal kırıklığı yaratmasının yanı sıra, şirketin piyasa değerinde yaklaşık 230 milyar dolar kaybetmesine neden olmuştu.

Analistler bu durumun şirketin yeniden markalaşmasıyla birlikte bir nebze de olsa toparlanabileceğini umduklarını dile getiriyor. Ancak Meta’nın Çarşamba günü ilk çeyrek raporuna bakacaklarını söyleyen analistler, tam bir geri dönüşün beklenmediğini de söylüyor.

Meta kullanıcı kaybını engellemeye çalışıyor

Meta’nın şuan ki önceliği ise mevcut kullanıcılarını kaybetmemek. Bunun için verilen mücadele beklenmedik adımlar atmaya başlasa da geçmişteki veri ihlalleri hala akıllarda. Bunun yanı sıra Apple’ın yeni gizlilik politikasınında şirket için bir engel olduğunu unutmamak gerek. Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Apple’ın yeni gizlilik politikasının bu yıl 10-10 milyar gelir kaybına yol açabileceği konusunda uyarmıştı.Yeni yazılım güncellemesi, Meta’nın bazı kullanıcı verilerini toplamasını engelliyor. Bu da şirketin reklamverenlerle arasının açılmasına neden oluyor. Bunun sonucu olarak da şirket, reklamcılık iş modellerinden bazılarında değişiklikler yapmak zorunda kalmıştı. Bu adımların nasıl sonuç vereceğini görmek için çeyrek raporunun yayımlanmasını beklemek gerekiyor.

Meta son çeyrek raporunu açıkladı

Öte yandan yapılan değişiklikler, reklamlara, özellikle de kısa video içeriklerine büyük önem verilmesini önemli kılıyor. Şirket, son üç aylık raporunda, 2022’nin ilk çeyreğinde yıldan yıla büyümenin devam edebileceği konusunda uyardı. CFO (CFO) David Weiner yaptığı açıklamada şu sözleri kullandı:

Hem insanların zamanları için artan rekabetten hem de uygulamalarımızdaki etkileşimin Feed ve Stories’den daha düşük oranlarda para kazanan Reels gibi video yüzeylerine doğru kaymasının devam etmesini bekliyoruz.

Meta’nın video içeriğine geçişi, genç kullanıcıları elde tutmaya çalıştığını gösteriyor. Analist Debra Williamson, TikTok’un güçlü bir rakip olduğunu ve sürdürülebilir bir iş modelinden yoksun olduğunu söyledi ve açıklamasına şu ifadeleri ekledi;

“Geçen çeyrekte Reels’lerden nasıl daha iyi para kazanılacağını anlayacaklarını söylediler. Bu çeyrekte, gerçekten gerçekleştiğine dair işaretler arıyoruz.”

Meta’nın başarısı için bu seneki kullanıcı sayısı çok önemli. Özellikle Facebook kullanıcılarının tarihi kaybı, 2021 dördüncü çeyreğinin en önemli sonuçlarından biri. Williamson ayrıca Meta’nın önceliğinin kullanımdaki bu düşüşü durdurmak olduğunu söyledi. Şirketin yeniden markalaşmasıyla kullanıcı tarafındaki kayıpları telafi edip edemeyeceğini ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir