ASELSAN, Türkiye’nin ilk yerli ve milli ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı olan Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi’ni (DÜFAS) tamamen kendi teknolojisiyle geliştirdiğini duyurdu.

ASELSAN’ın açıklamasına göre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen DÜFAS projesinde sona gelindi. Bu sistem, denizaltılar ve torpidolar gibi su altı tehditlerinin uzun mesafelerden tespit edilmesini sağlayarak kullanıcı platformların güvenliğini artırıyor. Bu başarı, Türkiye’nin savunma sanayisindeki yerli üretim kabiliyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.

ASELSAN’dan Denizaltı Savunmasında Devrim: DÜFAS Ufuk Ötesi Sonar Sistemi!

DÜFAS, Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak olan derinliği değiştirilebilir aktif ve pasif sonar yetenekleriyle donatılmış bir sistemdir. Yurt içinde geliştirilmiş ve üretilmiş olan DÜFAS, Türkiye’nin ilk ve tek çekili aktif sonar sistemi olma özelliğine sahiptir. Bu sistem, akustik sinyalleri aktif sonar bileşenleri aracılığıyla yayarak denizaltılar gibi su altı tehditlerini uzun mesafelerden tespit etmektedir. Aynı zamanda, yayılan sinyallerin hedeflerden yansımalarını pasif sonar ile birleştirerek su altı ortamının taktiksel bir resmini oluşturur.

ASELSAN'dan Denizaltı Savunmasında Devrim: DÜFAS Ufuk Ötesi Sonar Sistemi!
ASELSAN’dan Denizaltı Savunmasında Devrim: DÜFAS Ufuk Ötesi Sonar Sistemi!

DÜFAS, dikkat çeken modelleme kabiliyetiyle birlikte bistatik/multi-statik çalışmaya uygun bir mimari sunmaktadır. ASELSAN tarafından geliştirilen bu sistem, denizaltı gibi tehditlerin tespitine ek olarak, pasif sonar modunda ortam gürültülerini dinleyerek torpido gibi diğer tehditleri de algılayabilmektedir. Bir torpido tehdidi tespit edildiğinde, DÜFAS otomatik olarak karşı tedbir ekipmanlarını devreye sokarak riski minimize etmektedir. Ayrıca, ASELSAN DÜFAS, tespit faaliyetlerini 360 derece tüm yönlerde etkin bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir