Marketlerdeki haksız fiyat artışına dur demek için harekete geçen Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin market fiyatlarını karşılaştırabilmesi için yeni bir uygulama geliştirecek. Bu sayede tüketiciler ürünlerin diğer marketlerde ne kadara satıldığını görebilecekler.

Ticaret Bakanlığı marketlerdeki fahiş fiyat artışının önüne geçebilmek için yeni projeler yürütmeye devam ediyor. Bu projelerden biri de ‘fiyat karşılaştırma uygulaması’ oldu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, açıklamasında tüketicilerin marketlerdeki fiyatları karşılaştırılabileceği bir platform üzerinde çalışıldığını açıkladı. Akakçe, cimri vb. fiyat karşılaştırma uygulamalarına benzeyecek olan uygulama sadece  marketlerdeki fiyatların karşılaştırılacağı bir platform olacak. Bu uygulama sayesinde tüketiciler evden çıkmadan çevresindeki marketlerde hangi ürünün kaç paraya satıldığını görebilecekler. Platform hem mobil uygulama, hem de tarayıcı versiyonuyla kullanıma sunulacak. Uygulama yayımlandığı zaman tüketiciler markete gitmeden ürün fiyatlarına bakarak en uygun fiyatlı marketi tercih edebilecekler. Uygulamanın yayımlanmasının ardından marketlerin tüketicileri çekebilmek için fiyatlarında indirim yapması bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı cuma indirimleri açıklaması yayınladı

Bakan Pekcan, “Bakanlık olarak şu günlerde biz yeni bir çalışma daha yapıyoruz. Vatandaşımız cep telefonlarına yükleyecekleri mobil bir uygulamayla veya web sitesini kullanarak evinden çıkmadan en yakın marketteki hangi ürünün fiyatı kaç lira, bunu görsün ona göre nereden neyi almak istiyorsa evden çıkmadan karar verip alabilsin istiyoruz. En kısa zamanda hayata geçireceğiz. Vatandaşımız evinden çıkmadan çevresindeki marketlerdeki fiyatları karşılaştırmalı olarak görebilecek. Böylece neyi nereden daha uygun almak istiyorsa ona göre çıkıp alışverişini yapacak. Marketler de vatandaşların fiyatları karşılaştıracağını bileceği için buna uygun davranacaktır.” dedi.

Tüm bu çalışmalarımızda tek amacımız serbest piyasa ekonomisine zarar vermeden denetimleri gerçekleştirmek. Gıdada fırsatçılığa tahammülümüz yok; gayemiz vatandaşımızı, tüketicimizi korumak.

Tüketiciler önceliğimiz ancak bu süreçte haksız rekabet nedeniyle hakkaniyetle çalışan dürüst işletmelerimiz ve esnafımızın mağdur olmaması da bizim için çok önemli.

Vatandaşa ne gibi görevler düşüyor?

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nca bugüne kadar 495 firmaya 15.5 milyon lira ceza kesildi. Bir diğer denetim kurulu olan Reklam Kurulu’nca da 303 firmaya 13.3 milyon liralık idari para cezası uygulandı. Dolayısıyla haksız fiyat artışları nedeniyle toplam 798 firmaya toplam 28.8 milyon liralık ceza kesmişiz. Daha da caydırıcı olması için ceza oranlarını artıracağız.

Bizim Haksız Fiyat Şikayet Sistemi (HFA) mobil uygulamamız var. Vatandaşlarımız ürünün etiketinin fotoğrafını çekiyor, nereden hangi marketten olduğunu bilgilerini girip bize gönderiyor, il müdürlüklerimize bu ihbar düşüyor. ALO 175 Tüketici Danışma Hattımız da bulunuyor. Vatandaşlarımız buradan da şikâyette bulunabiliyor. Hal Kayıt Sistemi (HKS) aplikasyonumuzdan da tüketici marketlerde sebze-meyvenin künyesindeki karekodu okutarak bunu kim üretmiş, ne zaman üretmiş, üreticiden kaça çıkmış, ondan sonraki aracılarda hangi fiyatları takip etmiş görebiliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir