Piyasaya yeni sunulan MacBook Pro hakkında yeni bir rapor paylaşıldı. Rapor cihazdaki USB-C bağlantısına odaklanırken, yeni bağlantının hızlı şarj desteğine sahip olmadığı belirtildi.

Yeni MacBook Pro modeller Apple’ın bugüne kadar en iyi ve güçlü notebook seçenekleri olmayı başardı. Ancak cihazlarda yer alan bazı özellikler, kullanıcılar için beklentileri tam olarak karşılayamıyor. Geçtiğimiz günlerde gündeme getirilen haberlerde, HDMI bağlantısının 2.0 sürümünde kalmasının kullanımda getirdiği kısıtlamalar açıklanmıştı. Şimdi ise benzer bir durum USB-C bağlantısında görüldü. USB 3.1 EPR standardının desteklenip desteklenmediği merak edilen bağlantıda durum yeni bir rapor ile ortaya çıktı.

MacBook Pro USB-C standartları nasıl?

USB-C standartlarında PD olarak bilinen güç dağıtımı, 100W’a kadar güç iletimine izin veriyordu. Ancak bu konuda yeni standartlar geliştirildi. Yeni versiyonda 100W yerine 240W’a kadar güç dağıtımı desteklendi. Yeni standart PD yerine USB PD 3.1 EPR olarak adlandırıldı. 5A’a 48V’a kadar gücün sağlandığı yeni USB-C bağlantısında, 240W’a kadar tüm cihazlar da şarj ile desteklenebiliyor.

Hızlı şarjda MagSafe ön plana çıkıyor

Geçtiğimiz günlerde USB-C mühendisi Benson Leung tarafından yapılan Reddit paylaşımında, MacBook Pro modellerinde EPR’yi destekleyen herhangi bir teknik altyapının olmadığı belirtildi. Bu nedenle de kullanıcıların MacBook Pro ile hızlı şarj desteğinden yararlanabilmesi şu anda teknik anlamda mümkün değil.  Araştırmacı MacBook Pro modellerinde hızlı şarj desteği elde etmek istediğinde MagSafe 3 kullanması gerektiği belirtildi.

Konuyla ilgili raporda yer alan detaylarda; “140W adaptörle gelen 16 inçlik modellerde, yalnızca MagSafe ile ultra hızlı şarj yapabilirsiniz. USB bağlantı noktaları üzerinden çok daha yüksek güç dağıtım seviyelerine izin veren yeni bir özellik olsa da, MacBook Pro’daki Thunderbolt 4/USB 4 bağlantı noktaları bunu desteklemiyor. Tabii ki bu bağlantı noktaları üzerinden şarj edebilirsiniz – sadece yüksek hızda değil.” denildi.

Apple için yapılan değerlendirmelerde hızlı şarj için MagSafe’in ön plana alınması adına böyle bir yolun tercih edilebileceği de belirtildi. Ancak şirket hem tanıtımlarda hem de web site üzerinden MacBook Pro için paylaşılan teknik verilerde USB-C konusunda detaylara değinilmedi.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir