GPU pazarına yönelik yapılan yeni araştırmalar, grafik kartlarının perakende fiyatları, maliyetleri ve satış fiyatlarına önemli bir bakış açısı sundu. Araştırmalar, iki kata varan yükselişle sektörde ciddi bir artışın yaşandığını gösteriyor. 

3DCenter tarafından yapılan yeni çalışmada, grafik kartlarının satışa sunulduğu dönemdeki perakende fiyatlarına farklı bir bakış açısı getirdi. Son birkaç hafta içerisinde özellikle bazı AMD grafik kartlarında düşüş yaşanmış olmasına karşın, grafik kartlarının büyük bir bölümünün maliyeti bir kez daha artış kaydetti. Piyasa fiyatlarında bakıldığında ise AMD’nin RDNA 2 GPU’ları üreticinin önerdiği perakende fiyatının (MSRP) yüzde 90 üzerinde olduğu, Nvidia’nın Ampere tabanlı serisinin ise MSRP’ye göre % 95’lik bir fiyat ile satıldığı görüldü. Bu nedenle piyasadaki grafik kartlarının büyük bir bölümünde 2 kata varan bir artış yaşanmış durumda. Konu ile ilgili hazırlanan grafik ise şöyle 

satis

10 Ekim’den 31 Ekim’e kadar, AMD Radeon RX 6000 serisinin ortalama fiyatı, perakende fiyatındaki % 183’ünden % 201’e yükseliş göstermesiyle arttı. Nvidia’nın GeForce 30 serisi için ortalama fiyat, temmuz ayının başından bu yana en yüksek noktasına ulaştı. 3060, 3060 Ti, 3070, 3080 ve 3090 GPU’ların maliyeti, Ekim’deki perakende fiyatının yüzde 188’ine kadar artmıştı. Şimdi ise bu oran % 195’e ulaştı.

Fiyatların artmasındaki ana etken ne?

Piyasayı etkileyen arz sorunları ve yoğun talebin yanı sıra, GPU fiyatlarındaki artışın ardındaki kaçınılmaz faktör kripto para sektörü oldu. Madenciler, kripto alanındaki son canlanma nedeniyle grafik kartlarını yöneldi ve böylece art talep dengesizliğinin daha da artmasına neden oldu. 3DCenter tarafından hazırlanan raporda Ethereum fiyat seviyeleri ile fiyat grafikler karşılaştırıldığında kripto paranın performansıyla grafik kartlarının fiyatlarındaki artış arasındaki benzerlikler dikkat çekti. Bu da kripto para sektörünün hala ekran kartları üzerinde ciddi bir etkisinin olduğunu net bir şekilde gözler önüne serdi.

Raporda fiyatların geleceğine yönelik çeşitli senaryolar üzerinde durulurken 2023 yılına kadar fiyatlarda normalleşme beklenmiyor. Şirketler tarafından yapılan açıklamalarda mevcut sıkıntıların ve arz talep dengesinin 2022 yılı boyunca devam edeceği ve 2023 yılından itibaren normalleşmenin beklendiği belirtildi. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir