Yonga üretiminin önemli süreçlerinden birini oluşturan kimyasal bir materyalin ABD’de de yer almasına yasaklanabilir. Çip üretiminde önemli bir isim olan Intel yeni bir üretim krizi ile karşı karşıya kalabilir. 

ABD’de halen devam ede bir patent ihlali davası işlemci dünyasında çeşitli değişikliklerin yaşanmasına sebep oluyor. Intel’in de içerisinde yer aldığı ve adeta sonuna kadar mücadele ettiği bu ihlal davası, işlemci üretiminde önemli bir kısmı ilgilendiriyor. 

Intel çip sorununda kritik bir sürece girdi

Çeşitli tartışmalara sebep olan dava Optiplane adındaki kimyasal-mekanik düzenleyici çözelti ile ilgilidir. Asya’da DuPont tarafından üretimi yapılan bu çözelti yonga plakalarının pürüzsüz bir halde olmasına yardımcı oluyor. ABD’li CMC Materials patent ihlali iddiasıyla DuPont’u mahkemeye vererek satışların durdurulmasını talep etti. Dava ile ilgili karar bu hafta içerisinde netlik kazanacak. Optiplane materyalini önemli bir noktaya taşıyan ise Intel’in yoğun bir şekilde kullanılıyor olmasıdır.  ABD Ulusal Ticaret Komisyonu’na itiraz eden Intel, verilen kararın ertelenmesini ya da belirli şartların sağlanarak karar verilmesi gerektiğini talep ediyor. 

17 5

OnePlus Nord 2 CE ile firmanın ilk tableti hakkında yeni detaylar

Çip üretimi konusunda adeta bir kemik parça olarak değerlendirilen bir materyalin değişmesi oldukça riskli ve üreticilere de büyük zarar verebilir. Üretici hem yeni bir tedarik zinciri oluşturmak zorunda kalabilir hem de halihazırda bulunan hatlarını buna göre yeniden düzenleyerek yeni bir test aşlaması hazırlamak zorunda kalabilir. Bu da söz konusu küresel çip krizi içerisinde işleri daha da kötü bir hale getirebilir. 

Intel komisyona yapmış olduğu bu itiraz kapsamında bu konulara da değinerek milli güvenlik riskinden söz ediyor. Optiplane materyalinin eksikliği Intel’e oldukça büyük bir zaman kaybettirecek ve öncelikle TSMC olmak üzere Asya merkezli rakiplerin aradaki farklı açmasına sebep olacak. Intel en azından 24 aylık bir geçiş süreci yaşamasını istiyor. Komisyonda avukat olarak görev alan kişiler Intel’in bu teklifine olumlu baktığını bildiriyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir