Küresel akıllı telefon pazarı ile ilgili yapılan son açıklamada, özellikle bileşen sıkıntısı nedeniyle yüzde 6 oranında bir küçülmenin yaşandığı belirtildi.

Akıllı telefon sektörünün 2021 yılının 3. çeyreği ile ilgili yeni bir rapor yayınlandı. Yayınlanan raporda özellikle bileşen sıkıntısının yoğun bir şekilde yaşanması nedeniyle sektörde bir düşüşün görüldüğü ve bu düşüşün yüzde 6 oranında olduğu belirtildi.

Pandemi ve çip arzı sıkıntıları tetikledi

2021 yılı itibari ile teknoloji dünyasının en çok yaşadığı sorunlardan bir tanesi üretimlerin stabil bir şekilde yapılamaması oldu. Dünyanın farklı bölgelerinde fabrikaların kısıtlı bir şekilde üretim yapması ve çoğu zaman kapalı kalması, üretimlerin beklentilerin altında kalmasına neden oldu. Üstelik küresel olarak geçtiğimiz yıl itibariyle yaşanan çip sıkıntısı da özellikle akıllı telefon üretimlerinde üreticilerin en çok yaşadığı sorunların başında geldi. Her ne kadar 2021 yılının başlarında sektördeki mevcut olumsuzlukların ortadan kalkacağı düşünülse de yıl boyunca bu sorunlar devam etti.

Canalys tarafından paylaşılan yeni rapor, akıllı telefon sektöründeki 3. çeyrek verilerini ortaya koyuyor. Genel olarak sektörde yüzde 6 oranında bir düşüş yaşanırken bu düşüş ile birlikte markaların son durumuna dair de detaylı veriler raporda yer aldı. 3. çeyrek raporlarına göre sektörün bir numaralı üreticisi Samsung oldu. 3. çeyrekte sektörün yüzde 23’üne ulaşmayı başaran şirket, böylece ilk sırada yer almayı başardı. Şirket 2020 yılının aynı döneminde de benzer bir performans sergilemişti. İkinci sırada ise yüzde 3’lük bir pay artışı ile yüzde 15 paya sahip olan Apple yer aldı. 3. ise yüzde 14’lük payı ile Xiaomi oldu. Vivo ve OPPO ise listedeki diğer markalar oldu.

3. çeyrekte ne kadar telefon satıldı?

Rapora göre 3 çeyrek itibarı ile toplam satış yapılan telefon miktarı 327 milyon. 2020 yılının aynı çeyreğinde satılan telefon ise 348 milyon olarak açıklanmıştı. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda özellikle yılın geri kalanında indirim gibi özel kampanyalar bekleyen kullanıcıların beklentilerinin boşa çıkacağı belirtildi. Piyasada yeteri kadar bir stok olmadığından dolayı markaların bu dönemde kampanya yapması, daha uygun fiyatlar ile cihazlarını sunması pek mümkün görünmüyor. 

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir