İkinci bir Facebook çalışanı İngiltere Parlamentosu’nda ifade vermeyi kabul etti.

Facebook’ta eski bir veri bilimcisi olan Sophie Zhang, Honduras ve diğer çeşitli ülkelerdeki seçim müdahaleleriyle mücadele etmedeki başarısızlığını vurguladıktan sonra şirket tarafından kovulduğunu söyledi. Açıklamaları sırasında, bir Facebook sözcüsü, karakterizasyonlarına “temelde aynı fikirde değiliz” dedi.

Çevrimiçi Güvenlik Yasası ile ilgili bir meclis komitesinden yapılan açıklamaya göre, 18 Ekim’de İngiliz milletvekillerine ifade verecek. Önerilen mevzuat, yasa dışı veya zararlı içeriğe karşı önlem almamaları halinde teknoloji devlerini ağır para cezalarıyla tehdit ediyor. Komiteye başkanlık eden Damian Collins, milletvekillerinin “Sophie Zhang’ı, Facebook Site Bütünlüğü sahte katılım ekibi için veri bilimcisi olarak, genellikle Rusya gibi ülkelerde devlet destekli kurumlar tarafından işletilen bot hesaplarıyla uğraşan bir veri bilimcisi olarak sorgulayacaklar” dedi.

Bu gelişme, binlerce dahili belgeyi sızdıran eski bir Facebook ürün yöneticisi olan Frances Haugen’in Parlamento’da ifade vermeyi kabul etmesinden günler sonra yaşandı. Avrupa Birliği milletvekilleri de ondan ifade vermesini istedi.

Facebook şok itiraf: Sesleri Dinliyor ve Kaydediyoruz

Haugen geçen hafta Kongre’de Instagram’ın gençler üzerindeki olumsuz etkisini ve yüksek profilli kullanıcılar için kurallarından muafiyetleri gösteren dahili Facebook çalışmaları hakkında tanıklık yaptığında manşetlere çıkmıştı. Haugen , şirketteki liderliğin “karları insanların önüne koyduğunu” söyledi ve ABD’li milletvekillerini müdahale etmeye çağırdı. Yanıt olarak, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Haugen’in suçlamalarını “doğru değil” diyerek reddetti. Bu durum şirket için yakın tarihteki en büyük krizlerden birine işaret ediyor. Tüm bu yaşananlara bakarak dünyanın dört bir yanındaki milletvekillerinin Amerika’nın teknoloji devlerinin saf gücünü ve etkisini frenlemeye çalıştığını söylemek yanlış olmaz. Geçtiğimiz yıllardan beri sık sık “Tekelcilik” ve “Veri ihlali” skandallarıyla gündeme gelen şirketin bu durumdan kurtulmak için nasıl bir politika izleyeceğini ilerleyen zamanda göreceğiz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir