Bugün resmi mercekler tarafından atılan adım kapsamında dijital ortamda kullanılan kart, şifre ve kodların ithali KDV dahil olacak.

Dijital veya fiziki mağazalarda pazarlanan; aktivasyon, e-pin, oyun, dijital ürün, cüzdan kodları ve benzeri mahiyetteki hizmetlerin ithali ve satışı KDV’ye tabi olacak. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan KDV uygulama tebliğine göre, bu kart; şifre ve kodların; Türkiye’de yerleşik olanlar tarafından yurt dışı firmalardan temin edilmesi halinde bu kişiler tarafından beyan edilip ödenmesinin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Kart şifre ve kodların Türkiye’de yerleşik KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından yurt dışı elektronik hizmet sunucularından sağlanması halinde ise bu işleme ilişkin KDV yurt dışı mukimi firma tarafından beyan edilip ödenmesi gerekecek. Ürünün Türkiye’de satılması halinde de hesaplanan KDV satıcı firmalar tarafından beyan edilmesi öngörülüyor.

Sanal veya fiziki ortamda, cüzdan kodu ve benzeri adlarla satılan ancak belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen, ödeme aracı mahiyetindeki kart, şifre ve kodların yurt dışından temini veya Türkiye içerisinde satışı KDV tabi olmayacak.

Dijital kart,şifre ve kod kullanımlarında ithal edimde KDV'ye dahil olucak!
Dijital kart,şifre ve kod kullanımlarında ithal edimde KDV’ye dahil olucak!

Vergi konusunda dün de IMEI gündemdeydi. Duvar’da yer alan habere göre Bolu Milletvekili ve TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş’in yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonlardan alınan kayıt harcına temmuz ayında yapılan yüzde 200’ü aşkın zamma ilişkin soru önergesine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten resmi bir yanıt gelmiş. Bu kapsamda da devletin yılın 11 ayında telefon kayıt harcı ödemesinden toplam tam 6,2 milyar TL tahsil ettiği ortaya çıkmış durumda. IMEI kayıt ücreti biliyorsunuz 1 Ocak 2024 itibarıyla 20 bin TL’den 31.692 TL yükseltildi. Yani artık kişilerin yurt dışından Türkiye’ye getirdiği telefonu kullanabilmesi için 31 bin TL vermesi ve pasaport kaydı yaptırması gerekiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

One reply on “Kodların dış ticareti ve satışı da KDV’ye dahil olacak!”

  • Ali İhsan Yıldırım
    23 Ocak 2024 at 11:56

    para alabilmek için değerinden daha fazla para ödemek mi? Güzel ülkem hiç şaşırtmıyor.