Özel izin gerektiren durumlar dışında kişisel verilerin satışı yasal olarak yasaklandı. Büyük şirketler zarar görebilir. İşte detaylar:

ABD senatosundan kişisel gizlilik noktasında kullanıcıları kızdıracak karar

Bugün Senatör Elizabeth Warren liderliğindeki bir grup politikacı, kişisel verilerin satışından para kazanan kişilere yeni yasaklar getirildiğini söyledi. Sağlık ve konum verilerinin paylaşılması veya satışına karşı belirli sınırlı koşullarla sıkı tedbirler alınacağı belirtildi.

Kişisel verilerin satışı ve paylaşımı yasaklandı

Bu mevzuat, özellikle kişisel bilgilerin satışı yoluyla mali gelir elde edenlere karşı, Federal Ticaret Komisyonu’na fonlara yardımcı olmak için önümüzdeki 10 yıl içinde 1 milyar dolarlık bir bütçe de sağlayacak. Bu şekilde savcılar ve şahıslar da kovuşturma ve mahkeme kararına başvurma yetkisine sahiptir. Elizabeth Warren’a ek olarak, uzun süredir kolluk kuvvetleri savunucuları arasında Ron Wyden ve Bernie Sanders, Finans Komitesi Başkanı Patty Murray ve Sheldon Whitehouse Yardım Komitesi Başkanı bulunmaktadır.

Yeni yasa ayrıca şirketlerin ve devlet kurumlarının, uygulamalar (örneğin, şirketlerin kendi seçtikleri konum verilerini satmalarını yasaklayan Android gibi), anketler ve diğer kişiler aracılığıyla kişilerin kişisel bilgilerini satın almasını da önleyeceğini söyledi. Ayrıca, operatörlerin reklam veya diğer amaçlarla yerleşim ve kişisel bilgileri satmaları da yasaklandı.

Bu şekilde konum ve sağlık bilgilerine ulaşmak isteyen kurum ve firmaların özel izne sahip olmaları gerekmektedir. Ancak burada sınırlı ve zorunlu sebepler dışında buna izin verilmediği belirtilmektedir. Tabii ki bu yasanın, verileri dahili olarak (Facebook gibi) işlediğini ve harici olarak bilgi değil veri sattığını iddia eden şirket ve kurumları nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor.

Ancak, kişisel bilgileri edinmenin birçok yolu vardır. En basit örnek, herhangi bir web sitesine kayıt olurken, kayıt olurken “Okudum ve anladım” kutusunu işaretlemenizdir. Ancak birçok kişi zorunlu olmayan “Kişisel verilerimi paylaşmayı ve işlemeyi kabul ediyorum” kutusuna da tıklıyor. O yüzden bu yasasının kullanıcı tarafında pek de etkili olacağı düşünülmüyor. Ancak ilerde teknoloji şirketlerinin kullanıcıları bu maddeyi kabul etmeye zorlamasına karşı da önlem alınabilir.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir