XAl’ın “Grok” isimli chatbot’u X Premium+ abonelerinin kullanımına sunulacak. Elon Musk’ın evrenin gerçek doğasını anlamak vizyonu ile kurduğu yapay zeka şirketi xAl’ın ilk yapay zeka modelini duyuracağı birkaç gün önceden belliydi. Seçilmiş bir kullanıcı kitlesinde beta olarak açılan “Grok” isimli chatbot, OpenAl’ın ChatGPT’sine rakip olabilecek şekilde konumlandırıldı ve betadan çıktıktan sonra X’in aylık 16 dolar olarak belirlenen Premium+ planı abonelerine sunulacak.

Elon Musk X üzerinden yaptığı paylaşımında, Grok’un rakipleri arasında olan farka dikkat çekti. Elon Musk, Grok’un X aracılığı ile bilgilere gerçek zamanlı erişimi olduğunu ve bunun diğer modellere göre büyük bir avantaj olduğunu belirtti.

Musk’ın yaptığı paylaşıma göre xAl’ın Grok sistemi, verdiği yanıtlarında biraz mizah barındıracak şekilde tasarlandı. Musk’ın bununla ilgili paylaştığı ekran görüntülerinde Grok’un yanıtlarının ‘Musk tarzı mizah’ ile dolu olduğu görülüyor.

Yapay Zeka chatbot'u Grok nedir

Yapay Zeka Chatbot’u Grok Nedir?

Oxford Languages Grok kelimesini sezgisel olarak veya empati yolu ile anlama yeteneği olarak tanımlıyor. Sezginin, bir insana dahi ifade etmesi zor bir şey olduğu göz önünde bulundurulduğunda bir makineye vermek için oldukça ilginç bir isim olduğu görülüyor.

Bu isim,Robert Heinlein’ın 1961’de yazdığı “Stranger in a Strange Land” isimli kitabından geliyor ve Musk’ın bilimkurgu takıntısı ile denkleşiyor. Hikayede Marslılar tarafından büyütülen ve kültürünü anlamak için Dünya’ya giden Valentine Michael Smith isminde bir insanı konu ediniyor.

Kitapta, “Grok”, Marslıların dilinde ‘içmek’ anlamına gelen bir kelime. Ancak bir şeyi sizin parçanız haline gelecek kadar derinlemesine özümsemek anlamına gelecek şeklinde tabir edilmiş.

Bu tanım göz önüne alındığında, Grok, xAl’ın kuruluş amacı olan evrenin gerçek doğasını anlamak için internet, X, programcılar ve sıradan insanlar ile olan etkileşimlerinden mümkün olduğunda fazla bilgiyi amaçlıyor olabilir.

Bu tanım göz önüne alındığında, xAl’ın Grok’u gezegenimizi anlayabilmek için X , programcılar, internet ve biz sıradan insanlar ile etkileşimden mümkün olduğu kadar çok bilgi içermeyi amaçlıyor.

Grok’un beta sürümünden ne zaman çıkacağı konusunda net bir bilgi yok ancak Elon Musk, beta sürümünden çıktığı zaman tüm X Premium+ abonelerinin kullanımına açık olacağını açıkladı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir