Karanlık ortamlarda akıllı telefon kullanmak, yüksek ekran parlaklıklarından ötürü oldukça rahatsız edici olabilir. Bu rahatsızlık durumu göz sağlığı ile beraber dikkat dağınıklığı şeklinde yorumlanabilir. Bizde sizlere bu içeriğimizde karanlık ortamlarda iPhone kullanırken, göz sağlığınızı korumaya yarayan ve daha basit bir kullanım sağlayan pratik iPhone önerilerine bakacağız. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar gibi ekranlardan sanal mavi ışık yayılıyor. Bu mavi ışık ise uzun süreli kullanımlarda baş ağrısı ve göz yorgunluğu gibi çeşitli sağlık problemlerini ortaya çıkarıyor. Ancak son dönemlerde hem Android hem de iPhone cihazlar için getirilen çeşitli özellikler bu etkileri en minumum seviyesine indiriyor. Göz yorgunluğunu azaltmak yada uyku problemlerini çözmek için iPhone cihazlarda karanlıkta telefon kullanırken, dikkat etmeniz gereken bazı önemli özellikler bulunuyor.

iphone1 1583664201

Yaklaşık 2 yıl gibi bir süre önce macOS’a gelen karanlık mod özelliği, daha sonra Apple’ın iPhone ve iPad cihazları için iOS 13 güncellemesiyle beraber tüm ekosistemde kullanıma sunuldu. Bu karanlık mod özelliği daha çok geceleri iPhone cihazlarını yoğun kullanan veya okuma yapacaklar için koyu renkli temalar ve arka planlar sağlıyor. Karanlık mod özelliğini iPhone cihazınızda dilerseniz sürekli kullanabilir veya gece saatlerinde otomatik olarak devreye girmesini sağlayabilirsiniz. Aktif etmek için ise Ayarlar > Ekran ve Parlaklık bölümüne girerek Açık veya Koyu olarak seçim yapabilirsiniz.

Otomatik seçeneğini seçerseniz ise özel bazı ayrıntılara da sahip olabilirsiniz. Bu noktada Siri üzerinden Hey Siri, karanlık modu etkileştir veya Hey Siri, ışın moduna geç şeklinde komutlar ile de geçiş sağlayabilirsiniz. Sistemde karanlık mod destekli uygulama var ise iPhone’un karanlık moda geçmesiyle beraber o uygulama için de karanlık mod otomatik olarak aktif olacaktır.

Mavi ışığı sınırlayın

iphone2 1583664211

Yapılan araştırmalar, ekranlardan gelen sanal mavi ışığın uyku düzenini etkilediği ifade ediliyor. Her gün görmüş olduğumuz gökyüzü etkisi ile beraber beynimiz uyanıklığı mavi ile ilişkilendiriyor. Bu sebeple birçok kullanıcı mavi ışık etkisi ile beraber uyku problemi yaşayabiliyor. Bu probleme çözüm olarak ise bilgisayar ekranları akşamları sıcak hale geliyor. Benzer sistemi iPhone modellerde Night Shift yani gece modu özelliği ile ekranı sarartabilirsiniz.

Aktif etmek için Ayarlar > Ekran ve Parlaklık bölümünden renk sıcaklığını ayarlayabilir veya bu modun hangi saatler arasında devreye gireceğini ayarlayabilirsiniz.

Renk Filtrelerini Etkinleştirin

İnsan gözü karanlığa kolay bir şekilde uyum sağlayabiliyor ve düşük ışıkta görebiliyor. Ancak telefon ekranlarda yayılan bembeyaz ışık gece kullanımlarından çeşitli sağlık sorunları yaşayabiliyor. Bunun için ise iPhone cihazınızdan Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik sekmesi üzerinden Ekran Kolaylıkları kısmına gelerek Renk Filtreleri’ni aktif edebilirsiniz. Buradan ekran parlaklığının otomatik olup olmayacağını da ayarlayabilirsiniz.

iPhone 11 Gece Modu

iphone3 1583664217

iPhone 11 cihazının kamera arayüzünde sol üstte yer alan ay simgesi ile cihazın gece modunu açabilirsiniz. Bu sayede gece çekimlerinde daha aydınlık ve başarılı kareler elde edebilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir