Son yıllarda, elektrikli otomobillerin popülerliği daha da artarken, elektrikli otomobile geçiş için yasal düzenlemeler de hız kazandı. 

Kanada, 2026’dan sonra elektrik arabaların satışını düzenlemeye yönelik çalışmalar yaparken, 2035’e kadar şehirde kullanılan  tüm araçların elektrikli olmasını sağlamaya odaklandı. Elektrikli otomobillere geçiş süreci için her geçen gün daha da hızlı bir şekilde çalışılıyor. Ülkeler, bu konuda yapmış oldukları çalışmalar ile elektrikli otomobil satışlarını arttırmaya çalışırken, geleneksel araç satışlarını ise azaltmak için elinden geleni yapıyor. Bu anlamda son çalışma ise Kanada’dan geldi. Kanada, 2035’e kadar tüm araçları elektrikli hale getirmeye odaklandı. Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ilgili yasa kapsamında Kanada, 2026’dan sonra satılan tüm binek araçların, SUV’lerin ve kamyonların beşte birinin elektrikli olmasını zorunlu hale getirdi. 

elon musktan sonra twitterin ceosu kim olacak 1

2030 yılına kadar ise bu oran tüm satışların yüzde 60’ına kadar çıkabilecek. 2035’e kadar ise Kanada’da satışa sunulan tüm binek araçlar elektrikli olmak zorunda olacak. Kanada Çevre ve İklim Değişikliği bakanı Steven Guilbeault yapmış olduğu açıklama ile yeni düzenlemenin “Kanadalıların istedikleri araçlara erişebilmelerini sağlamakla ilgili” bir çalışma olduğunu belirtti. Bir diğer açıdan ise bu satış hedefleri doğrultusunda hareket etmeyen bayii, satıcı ve ithalatçı şirketler, Kanada Çevre Koruma Yasası gereğince çeşitli cezalar alacak.

Kanada, elektrikli otomobillere odaklandı

Kanada’da bu yılın ilk altı ayı içerisinde tamamen elektrikli ve hibrit araç satışları, yeni araç tescillerinin sadece yüzde 7,2’sini kapsıyordu. 2021 yılının tamamında ise bu oran yüzde 5,2 şeklindeydi Konuyla ilgili yapılan yeni düzenleme ise 30 Aralık tarihinde uygulamaya geçecek. Bir diğer açıdan değerlendirmek gerekirse Kanada’nın 2021 yılında almış olduğu emisyon azaltma planının ilk büyük uygulaması olacak. Bu plana göre Kanada, 2030 yılı içerisinde sera gazı emisyonlarını 2005 yılı seviyesinin yüzde 40 ila 45 altına düşürmeye yönelik hareket ediyor. Ülkenin emisyon azaltma planlarını aksatan en önemli durum ise binek araçlardır. Binek araçlar, emisyonun yaklaşık olarak yüzde 10’luk kısmını oluşturuyor. Konuyla ilgili ilerleyen günlerde çok daha verimli çalışmaların yapılması bekleniyor.

OpenAl’dan yeni yapay zeka Point-E

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir