Japon uzay teknolojisi şirketi Astroscale, uzaydaki en büyük sorunlardan biri olan uzay çöplerinin temizlenmesi konusunda çalışmalar yürüten bir şirkettir. Astroscale 76 milyon dolarlık yatırım aldı.

Bu yatırım turu, Astroscale’in uzay çöplerini temizleme teknolojileri için yürüttüğü çalışmalara destek sağlayacak ve şirketin büyümesinde etkili bir rol oynaması planlanmaktadır. Yatırım turuna, Japonya’nın Dünya’ya yönelik ilk ticari uydu fırlatma işlemini gerçekleştiren şirket olan MOL Group,Nihon Unisys,I-NET ve SPARX Innovation for Future fonları dahil oldu.

Astroscale,uzay çöplerinin dünya yörüngesinde tehlikeli bir seviyeye ulaşmasını önlemek amacıyla çalışmalar yürütmekte ve bu çöpleri temizlemek için inovatif teknolojiler geliştirmektedir. Şirketin geliştirdiği teknolojiler arasında uzayda görev yapan uydu ve roket parçalarını yakalama ve geri getirme teknolojileri de yer almaktadır.

Astroscale’in hedefi,uzay çöplerinin dünya yörüngesinde biriken ve uzay araçlarına ve insanlı uçuşlara ciddi zarar verebilecek kadar büyük parçalardan oluşan tehlikeli bir seviyeye ulaşmasını önlemektedir.

Astroscale’in ürettiği ELSA-d uzay aracı birçok özelliğe sahip

ELSA-d, Astroscale tarafından geliştirilen ve 175 kilogram ağırlığındaki bir uzay aracıdır. ELSA-d,End-of-Life Services by Astroscale Demonstration programının kısaltmasıdır ve uzay çöplerinin temizlenmesi için geliştirilen bir teknolojinin test edilmesi amacıyla gönderilmiştir.

ELSA-d,uzaydaki çöpleri yakalamak için özel bir tasarıma sahip bir çift uzay aracından oluşmaktadır.Bu uzay araçlarında biri “Chaser” adlı çöpleri yakalamak için tasarlanmıştır.Diğer araç ise “Target” adı verilen ve çöp olarak kullanılan bir uydu ya da roket parçasıdır.ELSA-d’nin amacı ,Chaser uzay aracının Target uzay aracını yakalaması ve Dünya’ya geri getirmesiyle uzay çöplerinin temizlenmesinde kullanılan teknolojilerin test edilmesidir.

Araç, ilk olarak Mart 2021’de Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden Rusya’a ait bir Soyuz roketi ile yörüngeye fırlatıldı.Haziran 2021 itibariyle aracın ilk testini başarıyla geçtiği açıklandı.

Bu alanda yapılan çalışmaların oldukça istikrarlı olduğunu söyleyebiliriz. Astroscale dışında Nanorocks da bu alanda çalışan diğer şirketlerden biri. Nanorocks,uzay çöpünü yakalayıp depolayarak mikro ve nanometre parçalara ayırmak için robotik sistem üzerinde çalışıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir