Jack Dorsey, şirketin “kurucularından ayrılmaya hazır olduğuna” olan inancını gerekçe göstererek Pazartesi sabahı Twitter’ın CEO’su olarak görevinden istifa etti. Bu, aynı zamanda kurduğu ve liderlik ettiği ödeme şirketi Square’de ve kripto para birimine olan hayranlığının tomurcuklanması için daha fazla zamanı olacağı anlamına geliyor.

Dorsey, dünyanın en büyük kripto para birimine olan “tutkusunu” “tek bir kişi veya kuruluş tarafından kontrol olmayan veya etkilenmeyen temel bir internet teknolojisi” işlevine atfederek uzun zamandır bitcoin hayranıdır.

Dorsey, Haziran ayında On binlerce kişiyi Miami’ye çeken bir mega konferans olan Bitcoin 2021’de bir kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, “Square veya Twitter’da olmasaydım bitcoin üzerinde çalışıyor olurdum.” dedi. İnternetteki gücün ademi merkeziyetçiliği Dorsey için önemli bir kişisel temadır. Twitter’da, farklı sosyal medya ağlarının kullanıcılarının birbirleriyle daha kolay iletişim kurabilmeleri için sosyal medya şirketleri için açık bir dizi açık standart öngören BlueSky adlı bir projenin finansmanına öncülük etti.

Twitter CEO’su Jack Dorsey şifreli mesajı ile ne demek istedi?

Yeni Twitter CEO’su Parag Agrawal, internetin başlangıçta ortak standartların üzerine inşa edildiği yolu hatırlatan bu vizyonun peşinden koşmanın merkezinde yer aldı. Dorsey aynı zamanda işyerini merkeziyetsizleştirmenin sesli savunucusu olmuştur. Twitter, Covid-19 salgını sonrasında çalışanların süresiz olarak evden çalışma seçeneğini açıklayan ilk şirketlerden biriydi. Buna ek olarak, Dorsey, Covid salgını daha ciddi hale geldikçe bu plana geri çekilse de, “merkezi olmayan çalışmanın” bir yolu olarak yarı zamanlı olarak Afrika’ya taşınmayı tartışmıştı.

Fundstrat Global Advisors araştırma başkanı Tom Lee, yaptığı açıklamada, Twitter’daki korumanın değişmesinin “kripto için boğa” olduğunu söyledi. Lee Pazartesi günü yayınlanan “Tech Check” programında, “Kripto inovasyonu için yeterli sermaye tahsis edilmiş değil, bu yüzden Jack Dorsey gibi insanların gerçekten odaklanmaları gerekiyor.” dedi.

Square’in kripto Square’e itmeleri, bu yıl kripto odaklı projelerini de çevirdi. Dorsey’in Twitter’daki sorumluluklarından kurtulmasıyla, birçok kişi Square’in bundan sonra hangi kripto görevlerini üstlenmeyi seçtiğini görmek istiyor. Şirket, 2018 yılında Cash App ile bitcoin ticaretini başlattı ve kullanıcıların bitcoin alıp satmasına izin verdi. 2019 yılında şirket, bitcoin açık kaynak çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlayan bağımsız bir ekip olan Square Crypto’yu kurdu ve daha geçen yıl Square, kripto inovasyonu teşvik etmek için patentleri birleştirmeyi amaçlayan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Cryptocurrency Open Patent Alliance’ı (COPA) başlattı. Square, Temmuz ayında, Dorsey’in “gözetimsiz, izinsiz ve merkezi olmayan finansal hizmetler oluşturmayı kolaylaştırmak amacıyla açık bir geliştirici platformu” olarak tanımladığı bitcoin için merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları oluşturmaya adanmış yeni bir iş yarattığını söyledi.

Ekim ayında, Square CEO’su şirketin bitcoin madenciliği işine girebileceğini söyledi ve bu ayın başlarında ödeme şirketi, kripto para birimleri satın almak ve satmak için kendi merkezi olmayan borsası olan “tbDEX”i başlatma planlarını ayrıntılı olarak açıklayan bir teknik inceleme yayınladı. Ödeme devi, “bitcoin vesayetini daha yaygın hale getirmek” için kendi donanım cüzdanını da inşa ediyor. Square, bitcoin’i bilançosuna koydu ve seçimi değerlerin hizalanmasına atfetti. Şirket, 30 Eylül itibarıyla bitcoin yatırımına 351.7 milyon dolarlık adil bir değer kaydetti.

Square’in Mali İşler Müdürü Amrita Ahuja yaptığı açıklamada, “Bitcoin’in gelecekte daha her yerde bulunan bir para birimi olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz. Evlat edinmede büyüdükçe, disiplinli bir şekilde öğrenmeyi ve katılmayı amaçlıyoruz. Daha kapsayıcı bir geleceğe dayalı ürünler inşa eden bir şirket için bu yatırım, o yolculuğun bir adımıdır. Bu gibi yatırımlar kripto endüstrisi için kritik bir zamanda geliyor. Lee, “Alanın henüz aşırı yatırım yaptığını sanmıyorum. Kripto, finansal hizmetler ve teknolojinin kesişimidir. Bu tam anlamıyla ekonominin %60’ı demek.” dedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir