OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka destekli ChatGPT ilk kez bir ülkede yasaklandı. ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekaya dayalı bir sohbet robotudur.

Robot, kendisine sorduğunuz soruları karşınızda bir insan varmış gibi cevaplayabiliyor. Ayrıca, yapay zekâ ChatGPT siz belirtmeseniz de hangi dilde yazdığınızı anlayabiliyor. Sizin için açıklayıcı yazılar oluşturabiliyor. Birçok farklı programlama dillerinde program yazabiliyor üstelik hataları ayıklayabiliyor. 

Microsoft ChatGPT
Microsoft ChatGPT

Peki bu kadar başarılı bir yapay zeka robotu neden yasaklandı? 

İlk kez İtalya’da yasaklanan yapay zeka robotu ChatGPT’nin, kullanıcıların verilerini yasa dışı şekilde topladığı gerekçesiyle yasaklandığı belirtiliyor. 

İtalya, yapay zekâ robotu ChatGPT’nin tüm ülke genelinde yasaklanması emrini verdi. ChatGPT’ yapay zeka robotunun İtalyan kullanıcıların verilerini yasa dışı yollarla topladığı nedeniyle yasaklandığı belirtiliyor. Bu nedenle OpenAI’nin İtalya’daki kullanıcıların verilerini toplamaktan vazgeçmesi ya da ülkeden çekilmesi gerektiği belirtiliyor. 

İtalya’nın endişeleri arasında yapay zeka robotu ChatGPT’nin reşit olmayan bireyler tarafından da kullanıldığı ve onlara yönelik herhangi bir güvenlik özelliği olmadığına dikkat çektiği belirtiliyor. Bununla da birlikte İtalya’da bulunan kullanıcıların kişisel bilgilerini toplamasıyla ilgili endişeler artıyor.

İtalyan Hükümeti Tarafından yapay zeka robotu CHATGPT’ye yasak kararı

İtalyan Hükümeti Tarafından alınan yapay zeka robotu CHATGPT’ye yasak kararı sonrasında eğer yapay zeka ikaz edilen talimatları dikkate alarak yerine getirmezse  İtalyan kullanıcılar 20 gün boyunca ChatGPT’ye herhangi bir şekilde erişim sağlayamayacak. Eğer şirket verilen yasağa ikaz edilen talimatları dikkate alarak yerine getirmezse OpenAI’nin yapay zeka odaklı şirket, 21.8 milyon dolar veya OpenAI’ın yıllık net gelirinin yüzde dördünü ödemek zorunda kalacak.

Bu nedenle OpenAI’nin yapay zeka odaklı şirketin İtalya’da yaptıklarını gözden geçirmesi ve İtalyan Hükümetinin isteklerine uygun hareket etmesi gerekiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir