İtalya veri koruma kurumunun veri gizliliğine dair olan endişeleri sebebi ile geçici olarak yasak getirilmişti. ChatGPT’nin engellenmesine ve yasak konulmasına karar verilen ilk batılı ülke olmuştu.ChatGPT’nin yasak kararı kaldırıldı.

Son zamanların en popüler yapay zeka araçlarından biri olan ChatGPT ile ilgili olarak geçtiğimiz haftalar içerisinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İtalya Veri Koruma Otoritesi(Grante), ChatGPT’nin ülke genelinde erişimine yasaklanması talimatı verildi. OpenAl’ın, İtalya’nın talimatlarını yerine getirmediği takdirde İtalyan internet kullanıcılarının bu yapay zeka aracına artık erişim sağlayamayacakları da ifade edilmişti. 

Son olarak İtalyan yetkilileri tarafından OpenAl’ın popüler yapay zeka modelinin yasaklanmaması için yerine getirmesi gereken şartlarını açıkladı ve bu şartların kabulü için 30 Nisana kadar süre tanımıştı. Şirketin ise kurumun geçtiğimi hafta içinde belirttiği endişelerini gidermek amacı ile bu şartları kabul etmesi gerekti. İtalya, şu an ise ChatGPT ile ilgili yasak kararını kaldırdı ve yapay zeka modelini ülke geneline kullanımı tekrar sunuldu.

ChatGPT-4 kullanıma sunuldu

ChatGPT Yasaklı Olduğu İtalya’da Tekrar Hizmet Vermeye Başladı

Otorite ilk önce OpenAl’ın ChatGPT’nin çalışması için gerekli olan verilerin işlenmesinin arkasındaki yöntem ve mantığın nasıl olduğu konusunda İtalya’da bulunan kullanıcıları bilgilendirmesini istedi. Ayrı olarak da şirketin bazı araçlarda sağlaması istendi. Bu araçların ise kullanıcı olmayan insanlarda dahil olmak üzere yanlış verilerin düzeltilmesine veya silinmesine olanak tanıyan araçlardı. Kurum, ChatGPT’nin Chatbot’u eğitmek için kişisel verilerin büyük bir ölçüde toplanması ve depolanmasını haklı gösterecek herhangi bir yasak anlamda dayanağının bulunmadığını ve ayrıca OpenAl’ın 13 yaş ve üzeri olması gereken kullanıcıların yaşını kontrol edemediği yönünde açıklamalar yapmıştı. 

OpenAl, ise İtalya’daki kullanıcılarının kayıt sisteminde yaş doğrulayabilmelerine yönelik olarak bir araç sunacağını ifade etmişti. Şirket gizlilik politikasını ve kullanıcı içeriklerini devre dışı bırakıp formunun görünürlüğünü de artıracak. Şirket adına açıklamalarda bulunan yetkili Avrupa Birliği kullanıcılarının, kişisel verilerinin kullanılmasına itiraz etme hakkına sahip olabileceği ve bu haklarını kullanmak için yeni bir form sağlanacağını ekledi.  ChatGPT’ye erişim engelini kaldıran kurum, OpenAl’ın Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne uyum sağlayarak ilerlemesini umuyor. Kurumun ChatGPT’ye karşı açtığı soruşturmanın ise devam edecek.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir