OpenAI, artık kendi ChatGPT sürümünü oluşturmamıza izin veriyor. Yeni platform ile isteyen herkes kendi yapay zeka araçlarını oluşturabilecek.

Bundan bir sene önce OpenAI, ChatGPT’yi piyasaya sürdü. Dünya bu sayede her şeyi yapabilen bir yapay zeka robotu ile tanıştı. Şimdi ise bu durum bir adım daha ileriye taşınıyor. Firmanın geliştirici konferansında yapılan duyuruda şirket belirli kullanım durumları için ChatGPT’nin özel sürümlerini oluşturmaya yönelik bir platformu kullanıcılar için kullanıma sunuyor. Üstelik bu platform herhangi bir kodlama gerektirmiyor.

Artık herkes kendi yapay zekasını yapabilecek

Artık herkes kendi yapay zekasını yapabilecek

OpenAI’nin GPT olarak isimlendirdiği bu yapay zeka araçlarına önümüzdeki haftalarda GPT Store üzerinden erişilebilecek. Mağazanın nasıl çalışacağı ve görüneceği konusunda ayrıntılar şimdilik az da olsa OpenAI, GPT’lerinin ne kadar kullanıldığına bağlı olarak yaratıcılara sonunda belirtilmemiş miktarda ödeme yapmayı sunuyor. GPT’ler, ChatGPT Plus üyeleri ve OpenAI kurumsal müşterileri tarafından kullanılabilecek.

OpenAI, aynı zamanda bir demo sergiledi. Demoda “Yaratıcı Yazarlık Koçu” isimli bir bot, kendisine yüklenmiş olan bir PDF yazı örneğini eleştirdi. Geliştirici konferansında başka demolar da örnek gösterildi. Oluşturmak istenen her GPT modeli için web taraması, DaLL-E ve OpenAI’ın yazılım yazmak ve yürütmek için Code Interpreter aracına erişim izni verilebiliyor veya daha kısıtlı izin sistemi işlenebiliyor. Bununla beraber özel verilerin yüklenmesi için “Bilgi” bölümü de mevcut. Eylemler isimli başka bir özellikle, GPT’lerin Zapier ve Canva’dan başlayarak veritabanları, e-postalar ve daha fazlasına erişebilmek için harici hizmetlere bağlanmasına izin verilebiliyor. Yani, istediğiniz ChatGPT modelini aslında elleriniz ile inşa ediyorsunuz. Tarzını, kısıtlamalarını ve diğer ince ayarları yapıyorsunuz. Ve bunları sadece birkaç tık ile yapabilirsiniz.

Asıl amaçları rekabet

Özel GPT’lerin oluşturulması ne kadar cazip görünse de aslında bunun arkasında ticari niyet yatıyor. Bilindiği üzere kişisel yapay zekalar artık yaygınlaşıyor. OpenAI’ın bu hamlesi kendi yapay zeka kişiliklerini tanıtan Meta ve Character.AI gibi diğer yapay zeka bot platformları ile rekabet ettiği anlamına geliyor. OpenAI, platformunu insan gibi davranan botları vurgulamak yerine rakiplerinden daha fazla fayda odaklı olarak konumlandırıyor. Fakat bu platform sayesinde nasıl bir sistem oluşturacağınız tamamen size kalmış. OpenAI bir kısıtlama sunmuyor. Örneğin bir flört sohbet robotu oluşturabilirsiniz.

Bununla beraber oluşturulan özel GPT, GPT Store üzerinden erişime sokulacak. Burada ücret sistemi de var bu botlar sayesinde para kazanılabilecek. Ancak OpenAI ödeme için net olarak bir değer vermedi. Ek olarak özel GPT’yi oluşturan kişiler aracı kullanan kullanıcıların yüklediği verileri ve konuşmaları göremeyecek. OpenAI, nefret söylemi, dolandırıcılık ve “yetişkin temaları” gibi şeyleri engellemek için etkinliği izleyeceğini belirtiyor. Fakat bu konular şirketin en başından beri güvenlik temeline oturttuğu şeyler.

GPT Store hayata geçtiğinde, OpenAI yalnızca kimliklerini doğrulayan kişilerin araçlarını kabul edecek. Başlangıçta GPT’lere paylaşılabilir ve web bağlantıları aracılığı ile erişilebilecek. Sonunda OpenAI, GPT platformunun kendisini ana hedefine adım adım yaklaştırdığını düşünüyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir