İstanbul’da toplu taşıma araçlarını kullanmak isteyenlerin daha kolay şekilde işlemlerini yapmasını sağlayan İstanbulkart uygulaması nasıl kullanılır? İstanbul kart QR ile ödeme nasıl yapılır gibi tüm detaylar rehberimizde.

İstanbulkart uygulaması nedir?

İstanbulkart uygulaması, BELBİM A.Ş. tarafından geliştirilmiştir. Uygulama, fiziksel kartı dijitale hale getirirken kartın kullanımından bakiye yüklenmesine kadar her aşamayı da mobil olarak yapmaya imkan sağlamıştır. Kart unutma, bakiye yüklemek için yükleme merkezlerine gitme, bakiye sorgulama ya da yolculuk geçmişine bakma gibi tüm işlemlerin yapılabildiği İstanbulkart uygulaması, sunduğu avantajlara ek olarak güvenlik noktasında da kullanıcılara avantaj sağlamaktadır. Ulaşımın yanı sıra müze, taksi gibi İstanbulkartın geçerli olduğu yerlerde de uygulama kullanılabilmektedir.

İstanbulkart uygulaması nasıl kullanılır?

İstanbulkart uygulaması hem Android hem de iOS işletim sisteminde desteklenmektedir. Uygulamayı kullanmadan önce işletim sisteminizle uyumlu olan sürümü aşağıdaki bağlantıları kullanarak cihazınıza yükleyebilirsiniz.

Android için İstanbulkart Dijital Kartım indir

iOS için İstanbulkart Dijital Kartım indir

İndirme işlemleri tamamlandıktan sonra uygulamayı açarak kullanmaya başlayabilirsiniz. İlk kullanımda uygulamaya cep telefonu tanımlaması yapılmaktadır.

istanbulkart uygulamasi nasil kullanilir

Cep telefonu girişi yapıldıktan sonra şifre belirleyerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.

istanbulkart uygulamasi nasil kullanilir 1

Uygulama ilk giriş ekranında kampanyalar sekmesi açılmaktadır. Kampanyalar sürekli güncellendiği gibi kullanıcılar kampanyalardan yararlanarak farklı avantajlara da sahip olabilmektedir. Uygulama menüsünde ise kullanıcıların kişisel bilgilerini değiştirebileceği “Bilgilerim” bölümü, telefondaki izinlerin kontrol edilebileceği “İzinlerim” bölümü, bakiye aktarımının hızlı bir şekilde yapılması için tanımlanacak “Banka, kredi kartlarım” bölümü, şifre işlemleri için “Şifremi değiştir” bölümü ve güvenliğin kontrol edilebilmesi adına “Son giriş bilgilerim” bölümü yer almaktadır. Bu menüden yapılacak işlemlere göre seçim yapabilir ve kolayca mobil olarak işlemlerinizi yapabilirsiz.

istanbulkart uygulamasi nasil kullanilir 2

İstanbulkart dijital kart nedir?

İstanbulkart uygulamasını kullanan kişiler için uygulamada dijital kart tanımlaması yapılmaktadır. Böylece kullanıcılar dijital kartı ile toplu taşıma araçlarına binebilir, kartına bakiye yükleyebilir ya da uygulama üzerinden bakiyesini sorgulayabilir. Ancak bu noktada unutulmaması gereken en önemli detaylardan birisi telefonlarda NFC olarak adlandırılan özelliğin olması gerektiğidir. NFC olmadan bu özelliklerden yararlanılması mümkün değildir.

İstanbulkart uygulamasında kart nasıl eklenir?

Uygulamada yeni kart eklemek isteyenler İstanbulkart ekle seçeneğini takip ederek kendi kartını a da başkasının kartını ekleyebilmektedir. Ekleme seçeneklerinde ise 3 farklı seçenek bulunmaktadır.

  1. QR kodu okut
  2. NFT ile kartını ekle
  3. Kart ya da seri numarası gir
istanbulkart uygulamasi nasil kullanilir 3

Bu 3 seçenekten uygun olanı seçerek yeni kart tanımlamaları yapılabilmektedir. Eklenen tüm kartlar da yine mobil uygulama aracılığı ile kullanılabilir hale gelmektedir.

İstanbulkart uygulamada bakiye nasıl sorgulanır?

NFC özelliği olan telefonlarda kartlardaki bakiye kolayca sorgulanabilmektedir. Bunun için bakiye sorgulama bölümü açıldıktan sonra fiziki kartı telefonun arkasına yaklaştırmak yeterli olmaktadır. 1-2 saniye sürecek işlem sonrasında bakiye ekranda gösterilmektedir.

İstanbulkart uygulamada bakiye nasıl yüklenir?

Bakiye yükleme ekranında 2 farklı seçenek bulunmaktadır. Kullanıcılar TL yükle diyerek minimum 10 TL olmak şartıyla bakiye yükleyebilmektedir. Abonman seçeneği ise toplu taşımayı çok fazla kullanan ve ekonomik bir şekilde ulaşım sağlamak isteyenler tarafından tercih edilebilir. Abonman gibi işlemlerde fiyatlar değişiklik göstereceği için güncel dönem fiyat bilgilerinin kontrol edilmesi önerilmektedir.

Bakiye yükleme için kart seçimi yapıldıktan sonra TL ya da abonman paketten birisi tercih edilmelidir. Ardından yüklenecek tutar belirlenmeli ve tanımlı kartlardan birisi seçilerek ödeme yapılmalıdır. Eğer ilk defa bakiye yükleyecekseniz bu aşamada banka ya da kredi kartı tanımlaması yapmanız gerekmektedir. Tüm işlemler yapıldıktan sonra aynı bakiye yüklemede olduğu gibi kartın telefonun arkasına yaklaştırılması yeterli olmaktadır.

İstanbulkart uygulaması nasıl kullanılır?
İstanbulkart uygulaması nasıl kullanılır?

İstanbulkart son işlemler nasıl takip edilir?

İstanbulkart’da tanımlı tüm kartlar için işlem takibi yapılabilmektedir. Güvenliğin sağlanmasının yanı sıra kişilerin ulaşım bilgileri de böylece kayıt altına alınabilmektedir. Kart seçimi yaptıktan sonra açılan ekranda yer alan son işlemler bölümü ile bu bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.

İstanbulkart Fibabanka kredisi nasıl kullanılır?

İstanbulkart için Fibabanka ile yapılan anlaşma kapsamında kullanıcıların İstanbulkart’ın geçerli olduğu yerlerde kullanabileceği bir kredi kullanması mümkündür. 5000 TL’ye kadar yüzde 1,99 faiz ile kredi yükleyebilecek olan kişiler, uygun taksitler ile krediyi ödeyebildiği gibi kesintisiz İstanbulkart kullanımı da sağlayabilmektedir.

Bunun dışında İstanbulkart para transferini de artık desteklemektedir. Başka İstanbulkart kullanıcılarına, aile üyelerine de para transferi yapılarak zor durumlarda yardım sağlanabilmektedir. Para transferinde İstanbulkart seçiminin yapılması yeterli olmaktadır. Son olarak konum aşamasına geçiş yapıldığında ise yeme içme, market, ulaşım, yükleme noktaları gibi farklı kategoriler altında İstanbulkart’ın kullanılabileceği yerler belirtilmektedir. Avantajlar ve kampanyalardan yararlanmak için bu bölümdeki noktalar da incelenmelidir.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir