İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) yönetmeliği, Türkiye’nin 100. Yılı vizyon projesi olan İFM‘nin dünya finans merkezi haline gelme hedefiyle ortaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan yönetmelik, 7 Temmuz 2023 Cuma günü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye Varlık Fonu’na (%100 hisse oranıyla) bağlı olarak kurulan TVF A.Ş., İstanbul Finans Merkezini 20 yıl boyunca yönetecek. İstanbul Finans Merkezi, Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal rekabet gücünü uluslararası alanda artırmayı sağlamak, finansal piyasaların ve ürünlerin gelişimine ve derinleşmesine katkıda bulunmak, uluslararası finans ve sermaye piyasaları ile entegrasyonu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Yönetmelikle beraber, İstanbul Finans Merkezi içinde yer alan tüm birimlerin kiralama işlemleri, yeni katılımcıların kabulü, İFM donatılarının işletilmesi, güvenlik, bakım, onarım ve aidat gibi unsurları, İstanbul Finans Merkezi A.Ş. tarafından 20 yıl süreyle yönetilmesi kararı verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imza atmasıyla resmi gazetede onaylanan yönetmelik, İFM’nin yönetimi, işletimi, katılımcı belgesi verilmesi ve tek durak büro sisteminin işleyişi ile 22.06.2022 tarihli ve 7412 sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları da belirlemektedir.

İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) yönetmeliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak resmi gazetede yayımlandı.

Tek Durak Büro İle İşlemler Hız Kazanacak

Teknolojinin daha da ilerlemesiyle birlikte işleyişin hız kazanmış olduğu günümüzde, işlemlerin hızlı bir şekilde yürütülmesi büyük önem taşıyor. Yönetmelik kapsamında,İstanbul Finans Merkezi’ne (İFM)  katılımdan işlem ve yönetim süreçlerine kadar birçok konuda işleyişin nasıl gerçekleştirileceği altı bölüm ve 28 maddeyle belirlenmiştir.

Yönetmelik çerçevesinde, 22.06.2022 tarihli ve 7412 sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanunu’nun uygulanması, İFM’nin ofis alanlarının ve kapsam dışı alanların yönetimi ve işletimi, katılımcı belgesi alımı, tek durak bürosunun işleyişi gibi konular yer alıyor.İstanbul Finans Merkezi’ndeki (İFM) Tek Durak Büro düzenlemesi, katılımcı ve katılımcı adaylarının faaliyetlerine ilişkin izin, ruhsat, lisans gibi başvuruları hızlandıracaktır.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir