Mercury Research, bu yılın ikinci çeyreği ile ilgili araştırma sonuçlarını açıkladı. Açıklanan veriler işlemci sektörü için pek de iyi değil.

AMD Ryzen 7000 işlemciler ortaya çıktı

Masaüstü işlemci sevkiyatlarının son otuz yılın en düşük seviyesine düştüğü görülüyor. Bu durum işlemci pazarı için pek de iyiye işaret değil. Mercury Research’ten Dean McCarron, yıldan yıla düşüşün, şirketin 28 yıldaki en büyük, hatta 1984 senesinden bu yana en büyük seviyede (36 yıl) olduğunu aktardı.

İşlemci pazarında büyük düşüş!

Üreticiler arzı ve talep düşüşlerini azalttığı için CPU arzında bir düşüş kaçınılmaz gibi görünüyor. Teknoloji devleri tarafından bu seneye ait açıklanan son kazanç raporlarına bakılırsa, sektördeki toparlanma için oldukça uzun bir zamana ihtiyaç var. Hatırlarsanız Intel geçen hafta korkunç bir rapor yayınlamıştı. Bu rapora göre şirket uzun bir süre sonra ilk kez çeyrek gelirlerinde düşüş yaşadı. Intel ayrıca Xeon Sapphire Rapids veri merkezi yongalarını ertelediğini ve Optane belleğini devre dışı bıraktığını duyurdu.

AMD’nin ise gelirleri yıldan yıla yüzde 70’e kadar arttı. Son dönemlerde yükselişe geçen şirket tüm segmentlerde oldukça iyi bir performans sergiliyor. Yakında piyasada Ryzen 7000 masaüstü işlemcileri, RDNA 3 GPU’ları ve EPYC Genoa sunucu işlemcilerini piyasaya sürecek olan AMD’nin bu yonga aileleriyle de kullanıcı çekmesi bekleniyor. Intel ve AMD, masaüstü ve dizüstü bilgisayar pazarının yıl sonuna kadar çift haneli rakamlara düşmesini bekliyor. Bunlara ek olarak NVIDIA’nın açıkladığı raporlara göre GeForce GPU’larının düşen satışları nedeniyle beklentilerini önemli miktarda düşürdü. 1.4 milyar olarak açıklanan bu rakamın hiç iç açıcı olmadığını söylemek yanlış olmaz.

ARM işlemcilerin pazar payında da düşüş yaşanıyor. Açıklanan verilere göre bir önceki çeyrekteki yüzde 11,3’ten yüzde 9,4’e geriledi. McCarron, düşüşün Apple M1 Mac’in zayıf satışlarından kaynaklandığını söyledi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir