2007’de Steve Jobs tarafından tanıtılan ilk iPhone’un üzerinden uzun bir süre geçti. Cep telefonunun yeniden tanımlanmasını sağlayacak derecede yenilikçi bir teknoloji olarak kabul edilen iPhone seri, 2022 yılına kadar farklı versiyonlarla tanıtılmaya devam etti. iPhone modelleri piyasaya sürülmeden önce, piyasada Nokia hakimiyeti oldukça üst seviyedeydi. Aramaları cevaplamak, arama yapmak üzerine odaklanan yeni modellerde, fiziksel tuş takımları ve 1.5 inçlik bir ekran gibi özelliklere yer veriliyordu. Dönemin en popülerlerinden birisi ise Nokia 1200’dü. İlk iPhone modeliyle birlikte piyasadaki tüm şartlar da değişti.

İlk iPhone

Orijinal iPhone, 3 ürünün kombinasyonu olarak tanıtıldı: iPod, telefon ve internete hazır bir cihaz olarak tanıtılan ilk iPhone; 320 x 480 piksel yoğunluğa sahip 3,5 inç çoklu dokunmatik ekran, ekran altı ana sayfa düğmesi, telefon yanlarında yer alan açma ve kapama düğmeleriyle dikkat çekiyordu. iOS işletim sisteminin yer verildiği yeni model, 2G ağları ve Wi-Fi özelliklerini de destekliyordu. Ekran içi klavye ise dönem için en büyük yeniliklerden birisi olmuştu.

iPhone 3G

İkonik iPhone’dan bir yıl sonra Apple, iPhone 3G’yi tanıttı. Telefonun yan bölümleri daha ince olurken iPhone 3G şirketin çok daha başarılı olduğu model oldu. 3G bağlantısının da desteklenmesiyle birlikte internet çok daha fazla insan yaşamında yer almaya başladı. Safari gibi uygulamalar ile desteklenen modelin çıkış fiyatı ise 299 dolardı.

iPhone 4

iPhone 4, 2010 yılında tanıtıldı. Yeni tasarımın yanı sıra paslanmaz çelik çerçeve ve özel cam ekran yeni modelde dikkat çekti. Yeni modelde üstelik 960 x 640 piksel çözünürlük desteklenen Retina ekran ile yenilikçi bir çözüm sunuldu. Arka kamera ise otomatik odaklama ve 4x yakınlaştırma ile 5 MP’e yükseltildi.

iPhone 4S

iPhone 4S, orijinal iPhone 4’e küçük bir “S” yükseltmesi sağladı. Tasarım açısından iPhone 4S, önceki nesil iPhone 4 ile tamamen aynıydı. Ancak yeni model Apple’ın kendi sesli asistan sistemi Siri’ye sahip ilk iPhone’du. Bu nedenle iPhone tarihi için 4S önemli bir kilometre taşı olarak kabul edildi. Yeni modelde çift çekirdekli A5 işlemci de dikkat çekiyordu.

iPhone 4S’in şirket tarihi için üzücü ancak önemli bir özelliği daha var. Zira Apple’ın kurucu ortağı ve CEO’su Steve Jobs’un tanıttığı son model 4S olmuştu. Steve Jobs, 5 Ekim 2011 yılında vefat etti.

iPhone 5 Serisi

iPhone 4S’e kadar 3,5 inç ekran boyutu korunurken iPhone 5 ile birlikte yeni bir seri anlayışı geldi. Android sistemlerin yaygınlaşması ve farklı ekran ölçülerinin benimsenmesi Apple’ı bu alanda yeniliğe zorladı. 5 serisi kapsamında iPhone 5, iPhone 5S ve iPhone 5C tanıtıldı. Ekran boyutu 3,5 inçten 4 inç’e çıktı. A6 silikon ve 1 GB RAM ile desteklenen yeni modeller performansta da fark yarattı. Cihazdaki geliştirilmiş kamera özellikleri de dönem için büyük yenilikti.

iPhone 6 ve 6 Plus

2014 yılının Eylül ayında Apple, orijinal iPhone’dan bu yana açık ara en büyük tasarım atılımını gerçekleştiren iPhone 6 ve 6 Plus’ı tanıttı. Telefonların gövdesi yeniden tasarlandı. Kavisli kenarlar yeni teknoloji olarak dikkat çekti.

iPhone 6, 1334 x 750 piksel ekran çözünürlüğüne sahip 4.7 inç LCD Retina ekrana ve önceki iPhone 5’e göre %38 daha fazla görüş alanına sahipti.

iPhone 6S ve 6S Plus

iPhone 6 ve 6 Plus’ın büyük başarısından sonra 2015 yılında modellerin “S” yükseltmesi tanıtıldı. Yeni seri, tasarımıyla önceki seriyi takip etti. Ancak gövde daha dayanıklı malzemeden ve ekranda yeni LCD teknolojileri kullanmaya başlandı.

iPhone SE

Akıllı telefon dünyası büyük ekranlara ve devasa form faktörlerine son derece takıntılı hale gelirken, hala kompakt ve kullanışlı bir telefon beklentisi iPhone SE’nin geliştirilmesini sağladı. Tasarım ve gövde özellikleriyle iPhone 5 ile benzerlik taşıyan yeni modelde; 64-bit A9 çip, 16 GB ve 64 GB olmak depolama seçenekleri ile satışa çıktı.

iPhone 7 ve 7 Plus

2016’da piyasaya sürülen iPhone 7 serisi, iPhone 6’nın önemli bir yükseltmeydi. 7 ve 7 Plus, çift kamera kurulumu, 3,5 mm kulaklık jakının iptal edilmesi, ikincil hoparlör ızgarası, altı farklı renk seçeneğiyle dönem için yepyeni bir seçenek oldu.

iPhone 8 ve 8 Plus

iPhone 7’nin piyasaya sürülmesinden bir yıl sonra iPhone 8 ve 8 Plus’ı tanıtıldı. iPhone modellerine 8. seri ile TrueTone teknolojisi eklendi. Yeni A11 Bionic çip, kamerada AR desteği, kablosuz şarj yeni cihazlardaki öncü teknolojiler oldu.

iPhone X

Apple, iPhone’un 10. yıl dönümüne özel iPhone X’i piyasaya sürdü. Camdan ve paslanmaz çelikten üretilmesi görünümün premium olarak tanımlanmasını sağladı.60hz OLED paneli 5,8 inç çerçevesiz ekran yeni modelde Face ID gibi teknolojilerle desteklendi. iOS 11 işletim sistemi yükseltmesi de yeni modelle birlikte geldi.

iPhone XS, XS Max ve XR

2018’de, iPhone X’in önemli yükseltmeleri olarak sayılabilecek. iPhone XS ve XS Max’i piyasaya sürdü. iPhone XS ve XS Max, tasarım açısından iPhone X ile aynıydı. 6,5 inç Süper Retina ekran, Face-ID Neural Engine, A12 işlemci yenilikler olarak dikkat çekiyordu.

iPhone 11 serisi

2019’da iPhone 11 serisi üç modelle piyasaya sürüldü. iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max olan yeni modellerde ilk kez bir modele “Pro” adı verildi. A13 Bionic işlemci ile performans üst seviyeye çekildi.

iPhone 12 serisi

Apple, iPhone 12 serisi ile kompakt tasarıma sahip yepyeni Mini modeli tanıttı. iPhone 12 mini ile seriye yeni bir üye kazandırıldı. Üstelik A14 Bionic çip de yeni seçeneklerden birisi oldu.

iPhone 13 serisi

iPhone 13 serisi, Eylül 2021’de piyasaya sürülen en yeni iPhone serisi. Yeni çentik tasarımı dışında, dört modelin hepsi uzun pil ömrüne sahip. A15 Bionic işlemcilerin kullanıldığı yeni modellerde performansın yanı sıra kamera özellikleri de geliştirildi.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir