Avrupa Parlamentosu hangi kabloların teknolojik ürün olarak kullanılacağına karar verdi. iPhone şarj bağlantı noktası Type-C olacağına karar verdi.

Avrupa Parlamentosu, akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve benzeri teknoloji ürünlerinin farklı şarj bağlantı noktalarına sahip olduğu ve bunun sonucunda ortaya çıkan çevresel atık yükü konusunda uzun süredir müzakerelerde bulunuyor. Apple’ın inadından vazgeçmek zorunda kalacağı bile öne sürüldü. Bugünkü oylamada 43 lehte, 2 aleyhte ve çekimser oyla kesin sonuç çıktı. iPhone şarj bağlantı noktası artık Type-C olacak.

Avrupa karara vardı: iPhone için şarj bağlantı noktası Type-C tipi olacak!

Yaklaşık 6 yıl önce, tüm elektronik üreticileri cihazlarına C tipini entegre etmeye başladılar. Başlangıçta bu girişi yalnızca amiral gemisi telefonlarda ve tabletlerde gördük, ancak artık neredeyse tüm cihazlarda mevcut.

iPhone 13 serinin yeni renk seçenekleri

Veri aktarım hızı ve şarj süresinde birçok yeniliği beraberinde getiren bu teknoloji, çok kısa sürede tüm dünyaya hızla yayıldı. Kablosuz kulaklıklardan dizüstü bilgisayarlara kadar tüm cihazlarda C tipi bir giriş yer almaya başlıyor.

Elbette Apple, kendi tescilli teknolojisini kullanmaya devam etti: Lightning input. Fakat bir noktadan sonra Type-C’nin getirdiği özelliklerden dolayı tabletlerde kullanılmaya başlandı. Hatta şarj adaptörlerine bağlanan kabloların uçları da Type-C olarak değişti. Ama iPhone telefonlarında bu geçişi hiç yapmamamış hatta bu fikre sıcak bile bakmıyordu.

Ancak bu durum Apple’a özgü değil. Artık eski tip şaj kullanımı azalsa da hala Micro USB B kullanan akıllı telefon üreticileri ve patentli şarj yöntemleri kullanan PC ve tablet üreticileri var. Ancak Avrupa Parlamentosu’nun aldığı bu kararla birlikte Apple’ın iPhone modelleri de dahil olmak üzere tüm cihazlarda Type-C şarj bağlantı noktalarına sahip olacağı konusunda anlaştı. Bu sürecin ne zaman başlayacağı henüz bilinmese de önümüzdeki yıldan itibaren değişiklikler bekliyoruz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir