Apple’ın iOS 14.5 ile birlikte getirdiği uygulama takip şeffaflığı özelliği, kullanıcılar arasında yeni bir alışkanlık oluşturmaya başlıyor. İşte son rakamlar;

Geçen yıl Apple, iOS 14.5 için yeni bir gizlilik politikası geliştirdi. Bu yeni gizlilik politikası, iOS uygulama takibine şeffaflık getirilmişti. Sonuç olarak, uygulamaların kullanıcının izni olmadan kişisel verileri izlemesi imkansız hale gelmişti.

iOS 16 işletim sistemi “odak” ile ilgili değişiklikler getirecek

Uygulama geliştiricilerinden geri dönüş alan özellik, artık iPhone kullanıcılarının hayatının bir parçası. Takip uygulamaları için şeffaflık özelliği neredeyse bir yıl önce yayınlandı. Çoğu kullanıcı ilk kez uygulama izleme uygulamasını kapattı. Son raporlara göre ise bu durum değişmeye başlıyor.

iPhone kullanıcıları, iOS uygulaması izleme şeffaflığı özelliği hakkında fikirlerini değiştiriyor

Uygulaması için izinler, hem Android hem de iOS tarafında neredeyse yalnızca kullanıcı kontrolü altındadır. Bir zamanlar, uygulamaları indirmek bile bazı izinlerin otomatik olarak verilmesine yol açtı. Apple ise geçen yıl piyasaya sürdüğü iOS 14.5 ile çıtayı yükseltti. Bu nedenle uygulama kişisel bilgilerinize, alışverişlerinize ve tercihlerinize yanlışlıkla erişemez hale getirildi.

Özellikle Facebook’un tepkisini çeken özellik, WhatsApp’ın yayınladığı yeni kullanıcı sözleşmesiyle yeni bir boyut kazandı. Artık araştırmalar, bazı iPhone kullanıcılarının uygulama izlemeyi açmayı tercih etmeye başladığını gösteriyor.

Özellik ilk çıktığında frekans %16 civarındaydı. Bugün, en son verilere göre, iPhone kullanıcılarının %25’i bu uygulama için izleme izinlerini etkinleştirmek istiyor.

iOS için Uygulama İzleme Şeffaflığı’nın piyasaya sürülmesiyle birlikte, çoğu kullanıcı bu izinleri devre dışı bırakmayı tercih ediyor. iPhone kullanıcıları ise uygulama izleme izinleri için oyun izinlerinin yaklaşık yüzde 30’unu sağlıyor. Oyunun adı anonim olmasa bile, iPhone kullanıcılarının %75’i popüler oyunlar için özel uygulama izleme hakları istiyor.

Bu rakam online alışveriş sitelerinde yüzde 21, sosyal paylaşım uygulamalarında yüzde 22’dir. Bu anlamda Facebook gibi kullanıcı verileri ve alışkanlıkları üzerinden reklam yapan sosyal medya, farklı yaklaşımlar geliştirmeye çalışıyor.

Peki siz iOS’un kullanıcılara sunduğu gizlilik özelliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Özelliğin kullanıcı verilerini koruduğunu düşünüyor musunuz? Görüşlerinizi ve önerilerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir