Teknoloji devi Apple’ın henüz geçtiğimiz haftalarda tanıtılmış olduğu iOS 16 işletim sistemine dair yeni detaylar karşımıza gelmeye devam ediyor. Yeni bir özelliği daha belli olan iOS 16 ile beraber kullanıcılar artık internet sitelerinde yer alan CAPTCHA doğrulamalarını atlayabilecekler. Öyle ki bundan böyle iPhone cihazlar arka planda doğrulama işlemini otomatik olarak gerçekleştirebilecekler. ABD’li teknoloji markası Apple, bildiğiniz üzere Haziran ayının başında gerçekleştirmiş olduğu WWDC 2022 etkinliği ile beraber birçok yeniliğe sahip olan iOS 16 işletim sisteminin yanı sıra, iPadOS ve MacOS Ventura gibi yeni işletim sistemlerini sunmuştu.

iOS 16, CAPTCHA doğrulamasını otomatik yapacak

ios 16 ile captcha dogrulama kalkiyor

Kullanıcılar henüz nihai sürüm çıkmamasına karşılık beta programına dahil olarak işletim sistemini önden deneyimleyebiliyorlar. Bu durumda ise gelecek özellikler önden ortaya çıkmaya devam ediyor. Şimdi ise kullanıcıların deneyimini kolaylaştıracak olan bir yenilik karşımıza geliyor. İnternet sitelerinde sıkça karşılaşılan CAPTCHA doğrulama sistemleri oldukça önemli oluyor. Söz konusu bu CAPTCHA doğrulama sistemleri sayesinde siber saldırıların bir miktar önüne geçilmiş oluyor. Apple ise her alanda karşılaşılan bu doğrulamaları daha kolay bir hale getirmek adına cihazlarında otomatik olarak doğrulama işlemini gerçekleştirebilecek.

Özelliğin ortaya çıkması ile beraber şirket CAPTCHA doğrulamalarının nasıl otomatik hale geleceğini belirtiyor. Yapılan açıklamaya göre bu özellik için PrivateToken adlı bir http kimlik doğrulama yöntemi kullanılacak. Bu yöntem sayesinde ise söz konusu internet sitesinin sunucusu ile iPhone cihazı arasında özel bir şifreleme gerçekleştirilecek. Bu sayede ise manuel CAPTCHA doğrulaması yapılmasına gerek olmayacak. Apple ise sunucuların kimlik bilgilerine erişemeyeceğine ve kriptografik ile şifreleneceğini ifade ediyor. Bu noktada kullanıcı gizliliğinin her alanda olduğu gibi bu noktada da ön planda olacağını ifade ediyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir