Dijital mecralar, hayatımızın her alanındaki işlerimizi halletmemizi sağlayan ortamlar hâline gelmiş durumda. Para işlerimiz için de durum aynı. Artık birçok kişi internet üzerinden ticaret, yatırım veya alım satım yaparak gelir elde etmeyi hedeflemekte. Fakat bunu yaparken birçok farklı hata yapmanız mümkün. Dolayısıyla internette alım satım işlemleri yapmadan önce dikkat etmeniz gereken beş adet kuraldan bu yazımızda bahsettik.

1- Bedava peynir sadece fare kapanında bulunur

Eğer bir yatırım aracının potansiyeli çok yüksek gözüküyorsa, kulağa çok iyi gelen bir durum varsa muhtemelen orada bir sorun var demektir. Ne demişler? “Bir şey kulağa fazla iyi geliyorsa olmayacaktır.” Bu bilginin ışığında kapanlara kapılmamaya, her işleminizin riskini göze almaya ve hesaplamaya çalışarak paranızı daha güvenli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.

2- Bilmediğiniz araca yatırım yapmayın

Eğer bir yatırım aracıyla ilgileniyorsanız ve bu araç ilginizi çekiyorsa yatırım yapmak için acele etmeyin. Paranızı yatırdığınız şeyin ne olduğunu, nasıl çalıştığını iyice öğrenmeniz, özümsemeniz gerekir. Bu kural özellikle son yıllarda popülerleşen kripto para piyasası için önemli, fakat kripto için Crypto Robo gibi araçları kullanarak başlangıcınızı daha kolay hâle getirmeniz de mümkün.

3- Kendi araştırmanızı yapın (DYOR)

Bütün yatırım piyasaları ve yöntemlerinde geçerli olan bu altın kural, birikiminizi kurtlar sofrasına yem olmaktan kurtarabilir. Başka bir yatırımcıya güvenip paranızı onun stratejileriyle kullanmaya çalışırsanız bir noktada güvendiğiniz kişinin kârı için kaybedebilirsiniz. Bu gibi durumlardan mümkün olduğunca kaçınmak için kendi araştırmanızı yaparak kendi al-sat stratejinizi geliştirmeniz gerekir. Bu kural; hisse olsun, kripto olsun, emlak olsun her türlü yatırım aracı için geçerlidir.

4- Güvenilir platformlar kullanın

Hisse veya kripto para alıp satma imkânı sunan borsaların, platformların sayısı oldukça fazla. İnternette bulabileceğiniz birçok sitede tek tıkla dünyanın bir diğer ucundaki şirketin hissedarı olmanız veya istediğiniz bir kripto parayı satın almanız mümkün. Bu durum her ne kadar avantajlı olsa da bazı problemleri beraberinde doğuruyor. Dolandırıcılar, hackerlar gibi. Birçok hacker, platformların açıklarından faydalanarak hesabınızdaki bakiyeye erişmenin peşinde olabilir. Bu duruma karşı güvende olmak için kullandığınız al-sat platformunun sağlam olması gerekir.

5- Siber güvenliğin temelini öğrenin

İnternet ortamında belli bir birikiminiz varsa kullandığınız platform ne kadar güvenilir olursa olsun tehlikedesiniz demektir, çünkü sizden kaynaklanan bir problem kötü amaçlı kişilere yem olmanızı sağlayabilir. Bu sebeple şifrelerinizi her site için ayrı olarak, güvenli bir şekilde belirlemeli, phishing gibi yaygın internet dolandırıcılığı tuzaklarına karşı uyanık olmalı, kısacası siber güvenlik konusunda kendinizi geliştirmelisiniz. Temel önlemlerinizi alıp internet üzerinde dikkatli davranırsanız kötü amaçlı kişilerin sizi zarara uğratmasının önüne geçebilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir