Dünya’nın önde gelen marka danışmanlık şirketi Interbrand, geride bırakılan her yıl için hazırladığı “Best Global Brands” raporunu 2023 yılı adına yayınladı. Raporda, 2022 Haziran ile 2023 Mart tarihleri arasında en hacimli büyüme, en çok değerlenen marka ve en kötü sezon geçiren gibi kategorilerde markalar yer alıyor.

Markaların küresel değerini hesaplamak için o markanın finansal performansları, müşterilerinin memnuniyetleri, markanın satın alımlarda uyguladığı politikalar, rekabet performansı ve sürdürülebilirliği gibi birçok parametre değerlendiriliyor.

Interbrand şirketi, hazırladığı ”Best Global Brands 2023” çalışmasını duyurdu

Listenin değişmeyen lideri: Apple 

“Best Global Brands 2023” listesinde “Brand Equity” yani marka değeri alanında ilk sırada yüzde 4 yükselişle Apple, liderliğini tam 11. kere elinde tutmayı başardı, ayrıca bu liste ile beraber Apple, 500 milyar dolar marka değeri hedefini kıran ilk şirket oldu.

Listenin genelinde 2022’ye göre büyümede yüzde 5,7 gelişim sağlansa da, geçmiş yıllara kıyasla ciddi bir yavaşlama olması gözlerden kaçmadı; bu oran 2021 yılında yüzde 15 iken, geçtiğimiz yıl yüzde 16’lara kadar tırmanmıştı.

En hızlı büyüyen marka: Airbnb

“Best Global Brands 2023” sıralamasında global ölçüde marka değerindeki yüzde 22 büyüme ile yılın en çok hacim kazanan markası Airbnb oldu. Henüz geçtiğimiz yıl listeye giriş yapan Airbnb, 2022 yılının lideri Microsoft’u geride bırakmayı başardı. Kategorinin devamında ikinciliği yüzde 20 büyüme ile Porsche, üçüncülüğü ise yüzde 18 performans ile Hyundai elde etti.

Bu yıl değeri en çok düşen marka: Budweiser

Yapılan çalışmada 2022 dönemine kıyasla en çok değer kaybeden firma Budweiser, 2022 listesindeki 44. sırasından tam 17 sıra gerileyerek 61. sıraya yerleşti. Bu düşüşü sırasıyla Inter, Philips ve Meta şirketleri takip etti.

Interbrand şirketinin hazırladığı ”Best Global Brands 2023” raporunu resmi sitesine giderek inceleyebilirsiniz.

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir