AMD mi Intel mi? Bu soru uzun yıllardır bilgisayar kullanıcıları tarafından en sık sorulan sorulardan biri olmuştur.

Peki en iyi marka hangisi? AMD mi Intel mi? Teknoloji tutkunları tarafından yıllardır tartışılan ve hiçbir zaman kesin bir sonuca varılamayan bu soru, şimdilerde pek çok kişinin aklını kurcalamış gibi görünüyor.

AMD ve Intel: Performans Karşılaştırması

Öncelikle, bu kılavuzun öncelikle normal masaüstü bilgisayarlara odaklandığını unutmayın. Her iki marka da mobil ve sunucu çözümleri sunuyor. Sunucu ve iş istasyonu çözümleri genellikle çok daha pahalıdır ve çoğu tüketici tarafından ihtiyaç duyulmaz. Geçmişte, AMD işlemciler sadece bütçe ve giriş seviyesi segmentler için en iyi seçimdi, ancak bu AMD Ryzen 3000 ve Ryzen 5000 serisinin ortaya çıkmasıyla değişti.

Intel, AMD’nin öne geçmesine bilerek izin vermiş

Bugün AMD, performans konusunda Intel ile çok ciddi bir rekabet içinde ve hatta bazı açılardan Intel’i geride bırakıyor.

Intel işlemciler çok uzun bir süredir AMD işlemcilerin önünde yer alıyor ancak AMD Ryzen 9 5950X, Ryzen 9 5900X ve Ryzen 5 5600X işlemcilerin piyasaya sürülmesiyle bu durum değişti.

Ryzen 5000 serisi oyunlar, uygulamalar ve güç tüketimindeki yüksek performansıyla dikkat çekiyor. Intel Alder Lake işlemcinin önemli avantajları var, ancak Ryzen serisi birkaç önemli alanda kesinlikle rekabet ediyor. Yüksek performans sunan Alder Lake, yeni bir hibrit mimariyle x86 masaüstü yongalarını tamamen yeniden tanımlıyor.

Zen tabanlı AMD işlemciler, hem ana akım masaüstü pazarında hem de HEDT pazarında kendilerini kanıtlamıştır.

AMD vs Intel: Hangisini Satın Almak Daha İyi?

Bilgisayar dünyasında en iyi donanımı seçmek kolay değildir. Belirli bir donanım bileşeni modeline karar vermeden önce bir marka seçmeniz gerekir. Masaüstü işlemciler denilince piyasada iki önemli firma var: AMD ve Intel.

Intel’in 2010’larda açık bir üstünlüğü olmasına rağmen, özellikle son birkaç yılda işler çarpıcı biçimde değişti. AMD, 2017 yılında piyasaya sürdüğü Ryzen işlemcilerle rekabet etme konusunda oldukça iddialı hale geldi. Hangi marka işlemciyi alacağınıza basit bir cevap vermek gerekirse, AMD işlemciler daha ucuz olma eğilimindedir.

Intel işlemciler biraz daha pahalıdır ve bazı üst seviye modellerde soğutucu bile yoktur. Dolayısıyla şimdilik seçimlerin genel olarak bütçeyle ilgili olduğunu söylemek yanlış olmaz. Her iki üreticinin de çok başarılı işlemcileri var. Bu nedenle kararınızı markalardan ziyade işlemci kıyaslamalarına göre vermenizi öneririz.

Sormak istediğiniz konuları yorumlar kısmından bizlere aktarabilirsiniz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir