Intel’in en iyi müşterilerinden bir tanesi olan Apple, kendi işlemcilerini geliştirmeye başlayınca Intel ile olan ortaklığı bozulmuştu. İntel ise şimdi eski günlerine dönmek istiyor.

Apple uzun yıllar boyunca piyasaya sunduğu yeni modellerinde işlemci olarak Intel ile çalışmayı tercih etmişti. Ancak şirket daha sonrasında kendi işlemcilerini geliştirmeye başlaması ile Intel’i bu alanda saf dışı bıraktı  Üstelik ARM tabanlı olarak geliştirilen yeni işlemciler, masaüstü dünyasının en favori işlemcilerinden birisi oldu ve Intel’in pek çok modelini de geride bıraktı. Bu durum Intel’in maddi ve manevi olarak güç kaybetmesiyle sonuçlandı. Şimdi ise şirket Apple’ı yeniden kazanmanın planlarını yapıyor.

Intel’den Apple hamlesi gelebilir

Intel patronu Pat Gelsinger tarafından yapılan son açıklamalarda şirketin geçmişte yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Apple’ı kaybettiği ve bu durumun telafi edilebilmesi adına önümüzdeki günlerde ilerlemenin yaşanacağı ifade edildi. Yapılan yeni açıklamalar ile birlikte Apple’a yeniden göz kırpan Intel’in bu konuda ne kadar başarılı olabileceği ise tahmin edilemiyor. Zira yeni yongaları ile oldukça başarılı bir dönem başlatan Apple, Intel’i geçmeyi başardığı gibi pek bu alanda daha fazla söz sahibi olmaya başladı.

Apple sektörde hareketlilik yarattı

18 Ekim tarihinde tanıtılan M1 Pro ve M1 Max adlı işlemcileri ile sektördeki rekabeti bir üst boyuta çıkaran ve kendisi ile yarıştığını net bir şekilde tüm dünyaya gösteren Apple, işlemcilerde yarattığı farklılık ile diğer tüm üreticileri de harekete geçirdi. Qualcomm, Microsoft, AMD ve Intel şimdi yeni planlamalar içerisinde ve ARM tabanlı yongalar geliştirmek için çalışmalara başladı.

Böyle bir senaryoda Intel ile Apple arasında kurulacak bir ortaklık pek mümkün görünmüyor. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde de Apple’ın mevcut durumu nedeniyle çok güçlü olduğu ve Intel’in hiçbir ürününe ve donanımına ihtiyaç duymadığı belirtiliyor. Dünya genelinde yaşanan çip krizine rağmen Apple, ürünlerinde herhangi bir sorun yaşamadan yüksek seviye donanımlar üretmeyi ve cihazlarında bu donanımlar ile daha iyi bir performans sunmayı başardı.

Intel tarafından yapılan mevcut açıklamalar şu an için Apple cephesinde herhangi bir karşılık da bulmadı. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir