Bugünlerde 13. ve 14. nesil i9 işlemcilerde yaşanan sorunlar nedeniyle açıklamalarda bulunan Intel, sorunun kendilerinden değil de ana kartlardan kaynaklandığını duyurdu.

Kullanımlarda 13. ve 14. nesil i9 işlemcilerin oyun oynanırken çöktüğüne ve bazı durumlarda Windows’u çalıştırmadığına dair çok sayıda rapor sebebiyle Intel’in başı biraz ağrıdı. Şirket bu olay hakkında nihayet resmi bir açıklama yapsa dahi ne yazık ki açıklamalar bir çözüm sunmuyor.

Alman teknoloji haber sitesi olan Igor’s Lab’in yaptığı yeni açıklamaya göre Intel, termal ve güç dağıtım güvenlik önlemlerini düzgün bir şekilde uygulamadıkları kaynaklı suçu anakart üreticilerine buldu. Şirketin iddiasına göre, çipin aşırı ısınmasının sebebi anakartın ta kendisiymiş.

Bu konu hakkında anakart üreticilerinden çözüm arayışları devam ediyor. Asus markası bir anakart BIOS yaması yayınlayarak sorunları gidermek için bazı girişimler yaptı. Ancak sorun hala devam etmekte. Gigabyte’ın çözümünde ise CPU performansının düşmesine sebep oldu ve yeni Core i9 CPU için para ödemiş olan bazı kullanıcıları kızdırdığı söyleniyor.

Bugünlerde 13. ve 14. nesil i9 işlemcilerde yaşanan sorunlar nedeniyle açıklamalarda bulunan Intel, sorunun kendilerinden değil de anakartlardan kaynaklandığını duyurdu.

Bu Sorundan Hangi İşlemciler Etkileniyor?

Sorundan etkilenen çipler iki CPU neslini kapsamakta, ancak her ikisi de aynı çip mikro mimarisi üzerine inşa edilmiş şekilde. Intel markasının 13. ve 14. nesil i9 işlemcileri sırasıyla Raptor Lake ve Raptor Lake Refresh mimarilerini kullandığı biliniyor. Bundan kaynaklı her ikisi de bu durumdan etkilenebiliyor. Anladığımız kadarıyla da, sorun masaüstü çiplerle sınırlı; yani i9-14900HX’li yeni bir dizüstü oyun bilgisayarı alındıysa endişe teşkil etmiyor.

Intel şirketi yaptığı açıklamada, sorunu aktif olarak araştırmaya devam ederken nedenini hala bulamadığını belirtti. Fakat çökmelerin güç ve termal sorunlarla ilgili olduğu düşünüldü. Yoksa temel olarak çip çok fazla gücü çekiyor, aşırı ısınıyor ve oluşabilecek hasarı önlemek için de kapanmakta. Intel yine, ‘Windows Ultimate Performance’ modunun kullanılması ve işlemci C durumlarının devre dışı bırakılmasının yanı sıra genel olarak hız aşırtma gibi PC oyuncularının oyun içi performansını artırmak için yapabileceği sistem kararsızlığına sebep olabilecek diğer şeylerin kısa bir listesini yayınladı.

Peki Ne Yapabiliriz?

Intel, kullanıcılara ne yapmalarını tavsiye ettiğine gelince; ortada pek fazla bir şey bulunmuyor. Yapılan açıklama tüketicilerden çok anakart üreticilerine yönelik gibi gözüküyor. Şirket, kullanıcıların varsayılan BIOS ayarlarını Intel’in önerdiği şekilde kullanmalarını tavsiye etmekte. Diğer bir deyişle sorunun kendilerinden kaynaklanmadığının altını çiziyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir