Intel CEO’su yapılan son açıklamalarda çip üretiminde zarar yaşandığını belirterek 2027’ye kadar toparlanma beklediklerini söyledi.

Intel’in çip bölümü ile ilgili yapılan son paylaşımlarda şirketin ciddi bir zarar yaşadığı ortaya çıktı. Şirketin çip bölümünün mali tablolarında 2023 yılı toplamında 7 milyar dolarlık işletme zararı olduğu ortaya çıkarıldı. Şirketin 2022 yılındaki raporlarında da 5.2 milyar dolarlık bir zarar yaşanırken zararın artması dikkat çekti. Üstelik zararın artmasının yanı sıra gelirlerde de yüzde 31 oranında bir düşüş yaşandığı görüldü. 2022 yılında 27,49 milyar dolarlık bir gelir elde eden şirket, 2023 yılındaki üşüş sonrasında 18,9 milyar dolarda kaldı. Hem zararın arttığı hem de gelirin düştüğü Intel cephesinde beklentiler üstelik 2027’ye kadar toparlanma yönünde.

“Kayıp Sürpriz Değil”

Intel CEO’su Pat Gelsinger’in değerlendirmelerinde ise yaşanan zararın sürpriz olmadığına vurgu yapıldı. Gelsinger, bu son rakamların Intel’in geçmiş hatalarının bir sonucu olduğunu söyledi. Üstelik CEO’nun açıklamalarına göre yaşanan bu durum, şirketin en büyük rakiplerinden biri olan TSMC gibi diğer şirketlere dış kaynak sağlamasına dahi neden oluyor.

Intel Çip Üretiminde Büyük Zarar Yaşadı
Intel Çip Üretiminde Büyük Zarar Yaşadı

Şirket bu kaybı engellemek adına önemli kararlar aldı ve yatırımlar yaptı. Bu yatırımlarda en çok dikkat çeken ise Hollandalı firma ASML’nin aşırı ultraviyole (EUV) makineleri oldu. Şirket bu makineleri kullanarak maliyette ciddi bir tasarruf elde etmeyi planlıyor. Intel’in bu planlarının gerçekleşmesi halinde ise 2027 yılına kadar kar zarar dengesinin tutturulması hedefleniyor.

Şirket 4 farklı eyalette yapacağı yeni üretimler için 100 milyar dolarlık bir harcama bütçesi ayırırken ABD hükümetinden de fon alacak. Bu fon ise başlangıç aşamasında 8.5 milyar dolar olacak. Sektör uzmanları ise tüm bunların Intel için önemli bir gelişme olduğunu söylese de üretimler sonrasında yeni müşterilerin bulunması gerektiğine dikkat çekildi. Intel ise şu ana kadar sadece Microsoft ile ciddi bir anlaşma imzaladı.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir