Popüler sosyal medya platformu olan Instagram uygulamasında abonelik dönemi resmi olarak başlamış bulunuyor. Instagram, 0,99 $ ile 99,99 $ arasında değişen fiyatlarla abonelik özelliğini kullanıma sundu.

Instagram, aylardır gündemde olan bir abonelik özelliğini resmen başlattı. Kasım ayında Instagram’ın App Store sayfasında “abonelik” olarak listelenen bu özellik, içerik oluşturucuların doğrudan canlı yayınlardan ve hikayelerden para kazanmalarına olanak tanıyacağına dair bilgiler paylaşılmıştı ki özellik gün itibariyle kullanıcılara sunuldu.

Meta’ya bağlı olan Instagram, abonelik özelliğini erken erişim kapsamında; @alanchikinchow, @sedona._, @alizakelly, @kelseylynncook, @elliottnorris, @jordanchiles, @jackjerry, @bunnymichael, @donalleniii ve @lonnieiiv olmak üzere ABD’deki 10 içerik üreticinin erişimine sundu.

Bu sistemin Instagram’ın Haziran 2021’de yayınlanan özel hikaye özelliğinden farklı olduğunun altını çizmek gerek. Özel hikayeler için üreticiler yalnızca bir ücret karşılığında hikaye oluşturabiliyordu. Ancak abonelik sistemi sayesinde canlı yayın uygulamalarında olduğu gibi bağışlarla para kazanabilecekler.

Instagram uygulamasında abonelik dönemi başladı

Şirket bu sayede özelliği deneyimleme ve geliştirme fırsatı da bulacak. Instagram abonelik sisteminde de diğer yayın platformlarında olduğu gibi izleyiciler içerik üreticilerine bütçeleri doğrultusunda destek olabilecek. Şirket üreticiler için 0,99 $ ile 99.99 $ arasında değişen sekiz farklı fiyat seçeneği sunuyor. Bununla birlikte, çoğu üreticinin özellikle ilk etapta 19,99 doları, 49.99 doları veya 99,99 doları yerine 1 ila 4 dolar arasında bir ücretle abonelik seçenekleri sunacakları düşünülmekte.

Instagram, abonelik sistemine mi geçiyor?

İçerik üreticileri aynı zamanda öne çıkanlar bölümüne kaydettiği hikayeleri ve canlı yayınları abonelik kapsamına ekleyebilecekler ve abonelere özel anketler ve soru-cevap oturumları gibi etkinlikler de yayınlayabilecekler. Özelliklerine baktığımızda şirketin getirdiği abonelik sisteminin YouTube’un sistemiyle oldukça benzer olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü Instagram’da da aboneler ödedikleri ücrete göre değişik rozetlere ve imtiyazlara sahip olacaklar.

Gelir payı almayacak

Son birkaç senedir attığı adımlarla platformu bir canlı yayın uygulaması haline getirmeye kararlı olduğunu anladığımız şirket aboneliklerden bir pay almayacağını açıkladı. Yani bir yayıncıya abone olmak isteyen kullanıcılar direkt olarak iOS ya da Android’de yer alan yerleşik ödeme altyapısını kullanarak ödeme yapabilecekler.

Tabi şirketin bu politikasının ilerleyen zamanlarda değişme ihtimali söz konusu. Abonelik servisi yerleşik bir sistem haline geldikçe şirket burdan kendine düşen payı elbette alacaktır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir