Yeni yıla Türkiye zamlarla başladı. Bugün IMEI kayıt ücreti zamlandı. Vergilere gelen zam asgari ücrete gelen zamlardan daha fazla. 2024’te, yurt dışından getirilen cep telefonların IMEI kayıt harcında önemli bir artış yaşandı. Artan harç oranı, telefon getiren yolcular içinde büyük bir merak konusu oldu. Yeni düzenlemeye göre, yolcunun getirdiği cep telefonlarına ilişkin harç miktarı 20.000 TL’den bugün 31.692 TL‘ye yükseltildi.

2024 yılında IMEI kayıt ücreti 31.692 TL oldu

2024 yılında IMEI kayıt ücreti 31.692 TL oldu

Bu değişiklik ile beraber yolcuların yurt dışından getirdikleri telefonları kayıt altına almak için dikkat etmesi gereken önemli detaylar ortaya çıktı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından belirlenen bir kurala göre, telefonların kaydının yapılabilmesi için 120 gün içinde telefon sahiplerinin e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor.

Kayıt işlemi, e-Devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanarak başlıyor. Ardından, telefon sahiplerinin belirlenen harç ücretini ödemesi ile kayıt işlemleri tamamlanıyor. T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarasına sahip, aynı zamanda e-Devlet şifresi alabilen kişiler, işlemlerini sadece e-Devlet kapısı üzerinden gerçekleştiriyorlar. İlgili işlemler için e-Devlet kapısına giriş yapılarak gerekli bilgiler dolduruluyor.

Fakat, e-Devlet ‘ten işlem yapma yetkisi bulunmayan kişiler, özellikle diplomatik belge sahipleri, Abone Kayıt Merkezlerine başvuruda bulunma hakkına sahipler. Bu yeni düzenlemeyle beraber, IMEI kayıt sürecindeki değişiklikler ve artan harç oranları, vatandaşlar arasında tartışma konusu haline geldi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir