Facebook’un olmasa da artık Facebook yani Meta ile özleştirilen metaverse özelinde para kazanma odaklı adımlar da atılmaya başlandı. Hatırlatmak gerekirse Facebook ya da çatı şirket temelli yeni adıyla Meta, geçtiğimiz yılın son aylarında metaverse konusunda büyük bir gösterim gerçekleşti. 

Direkt olarak ise “gerçeklikten kaçış” olarak nitelendirilen metaverse, Meta’nın kurmak istediği bir “sanal dünya” olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bilim kurgu filmlerinde de sık sık görülen sanal dünya konseptini “Horizon (İş, oyun ve eğlence için farklı sürümleri var)” adı verilen metaverse dünyasına özel bir sosyal ağ ile birleştiren Meta, dijital avatarlar ile etkileşim kurulacak ve sanal gerçeklik merkezli bir “tam olarak sınırları olmayan” gelecek hayali oluşturuyor.

21 1

Metaverse’i yalnızca eğlence değil çalışma hayatı (Sanal karakterler ile istenilen her yerde toplantı vb.) için de planlayan Meta, süreç içerisinde hızla çalışmalarına da devam ediyor. Bu çalışmalarından birisi de para kazanma odaklı oldu. Ortaya çıkan bilgilere göre Meta, Quest VR başlıklar ile erişim sağlanabilen sosyal metaverse platformu Horizon Worlds içerisinde içerik üreticilerin de para kazanmasını sağlamaya çalışıyor. Burada ise ilk aşamada yalnızca belirli içerik üreticilerin yaratmış oldukları sanal dünyalara özel objeler satması da hedefleniyor. Bu objeler arasında yaratılan özel alanlara giriş anahtarlarının dahi olacağı dile getiriliyor. 

Burada elde edilen paranın tamamı elbette ki içerik üreticilerine gitmeyecek. Meta burada ise yüzde 47’e yakın oranda komisyon kesebilecek. Yani içerik üretici sattığı objenin ana parasının daha daha azını kazanabilecek. Sanal dünya için satın alımlar, metaverse geleceğinin maddi yüzü olacak gibi gözüküyor ve aynı zaman bu dünyalar için NFT satışları da odak noktada bulunuyor. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. 

Yemeksepeti’nden Otonom Teslimat hamlesi

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir