Huobi Araştırma Enstitüsü yaptığı bir araştırmada kripto para piyasasındaki düşüşü ele aldı. İşte detaylar:

Kripto paralar büyük düşüşte

Huobi Enstitüsü tarafından yayınlanan “Luna yangınından neler öğrenebiliriz?” raporuna göre kripto para piyasasında Ay fiyatındaki ani düşüşün neden olduğu depremden çıkarılacak bir ders varsa, o da istikrarlı para birimlerinin çiplerle desteklenmesi gerektiği.

Huobi Araştırma Enstitüsü kripto paraların düşmesi hakkında araştırma yaptı

5 Mayıs’ta 87 $ değerinde olan Luna, 13 Mayıs’ta 0,0005 $’a düşerken, yaygın olarak kullanılan UST stabilcoin Terra’nın da dolar karşısında 0,03:1’de 1:1 sabit değeri var. Düşüş, yalnızca kripto para biriminin küresel piyasa değerini etkilemekle kalmadı, aynı zamanda bitcoin ve diğer istikrarlı para birimlerinin toplu satışlarına da yol açtı.

Rapora göre krizin başlangıcı Soros tipi koordineli bir saldırıya dayanıyordu. Saldırgan, Luna ve bitcoin fiyatını düşürürken, merkezi borsalarda kısaca arazi kasaları sattı. Bu nedenle Terra Chain ve Luna’yı yöneten kuruluş olan LFG’nin (Luna Foundation Guard) varlık portföyleri de tasfiye edildi. Sonuç olarak, tüm Terra ağı bir likidite krizi yaşadı; Luna’nın piyasa değeri UST’yi destekleyemediğinden, Luna için genel bir likidite kaybı oldu.

Sabit para birimleri ve gelecekteki varlıklar arasındaki desteği daha iyi yönetmek ve dengelemek için. Marj, kripto piyasasında sistematik olarak risklere maruz kalmayan daha az değişken işaretlere karşı dengelenmelidir. Örneğin kaldıraçlı Bitcoin ile USDT veya USDC gibi varlıklar teminat olarak alınabilir ve piyasada likidite sıkışıklığı olduğunda sigorta olarak hem kısa hem de uzun pozisyonlar açılabilir.

Merkezileştirme, varlıkları yeniden dengelemeye ve gelecekteki koordineli saldırılara karşı koymaya yardımcı olurken, ademi merkeziyetçiliğin kripto endüstrisindeki liderliğini baltalamıyor.

Rapor yazarı Huobi Araştırma Enstitüsü’nde araştırmacı olan Dave Chan, varlık yöneticilerinin, yatırım fonu satıcılarının ve risk sermayedarlarının kripto endüstrisini nasıl etkilediğini tartışıyor. Sanayi ademi merkeziyetçilik hedefini takip ederken Ay’da gördüğümüz gibi, arz esnekliğine yönelik koordineli ve merkezi saldırılara karşı koyabilecek kilit bir faktöre ihtiyaç var.

Chan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Merkezi takımın, merkeziyetsiz dünyayı korumak için Luna piyasa değerini yükseltmesiyle daha fazla teminat ve risk çeşitlendirmesi gerçekleştirilebilir. Bu, maksimum arza sahip tokenler için de geçerli. Bunun sebebi, dolaşımdaki arz piyasada sınırlı olduğu zaman, birkaç zengin kişi piyasada kalan sirkülasyon likiditesini manipüle etmek için koordine olarak strateji uygulayabilir. Maksimum sınırlı arza sahip zincirler, bu Luna likidite krizine benzer saldırılara karşı kendilerini korumalı ve risklerin fakında olmalılar. Ne olursa olsun, merkezi olmayan stablecoin’ler tüm kripto para ekosisteminin gelişmesi için hayati önem taşıyor”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir